Nehéz szülés volt – Megszavazták a költségvetést

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Mint mikor a maratonfutó 41 kilométernél kiáll, mert tüske ment a lábába, és bejelenti, hogy nem tud tovább futni. Nagyjából ez történt a városházán péntek este: 11 képviselő igennel szavazott, hat nemmel, hárman tartózkodtak. Ami azt jelenti, hogy kilencedik nekifutásra megszületett a kerület költségvetése. Németh Angéla szerdán aláírta az Észak-pesti főgyűjtőcsatorna 1,2 milliárdos beruházásáról szóló dokumentumot, két nappal a választás előtt pedig „szállította” a költségvetést.

Tanakodás a Fideszben

A polgármester, akinek személyét egészen alantas kiadványokkal igyekeztek kikezdeni, sikert aratott. Ellenfelei már akkor elképedtek, amikor megvolt a szavazás a napirendre vételről. A költségvetési ‘saga’ nyolc kudarcos menetében többször előfordult, hogy eddig se sikerült eljutni. Most igen. Zavartan nézelődtek a Fidesz-frakció tagjai és a tartózkodás trükkös eszközét előszeretettel alkalmazó debattőrök.

Jött aztán a végszavazás, és megjelent a kivetítőn az eredmény. Ha pontosan idéznénk az akkor elhangzó mondatokat, egészen biztosan kikapnánk a trágár kifejezések miatt.

A Borkai-ügy árnyékában

Lehetett-e előre tudni, hogy így fog történni? Nem. Amikor a kúria által október 11-ére kötelezően elrendelt testületi ülés elkezdődött, minden a szokásos mederben folydogált. Gyurkovics Miklós némiképp szabadon idézte a Tanú című film alaptételét (ez most a vádirat vagy az ítélet?), ment a himihumi arról, hogy mi nincs benne a költségvetésben, minek kéne belekerülni stb. De hát ez már az ismétlő rész volt; arra, hogy a „baloldal” milyen magatartást tanúsított a költségvetés összeállításakor, már senki nem rettent össze. Pintér Gábor enerváltan reagált Németh Angéla mondandójára, aki összefoglalta a nyolcszor elbuktatott költségvetést. Melynek középpontjában az ő és Lamperth Mónika megbuktatása állott.

Lehoczky Ádám, aki több ízben arra biztatott a Facebook-on, hogy csatlakozzunk a barna színű poloskával jelzett, messzire szagló lejárató oldal követőihez, szintén formális nyilatkozatot tett, általában támadva a polgármestert. (Amúgy a fideszes képviselők sem itt, sem a kampányban nem vétették magukat észre, a Borkai-ügy kirobbanása után pedig mintha teljességgel leállították volna őket.) A költségvetést eddig szorgalmasan blokkoló Bitvai Nándor tett egy tétova kísérletet arra, hogy Németh Angélát ostorozza (felvázolva azt a víziót, hogy ha megválasztják, de ott lesz vele szemben ellenfelei többsége, akkor mit fog tenni). A hallgatóság soraiból többen arra kérték, hogy inkább a költségvetéssel foglalkozzon.

A kissé szálkásabb Matlák Gábor, Vékás Sándor és az alpolgármester Tóth Imre nem aprózta, a Borkai-üggyel hozták összefüggésbe a kerületi Fidesz ügyködését. Nincs két Fidesz, hangsúlyozták, és az ittenieknek is az a céljuk, hogy alávessék a kerületet a kormány akaratának. És attól olyan ingerültek meg türelmetlenek, hogy ez hosszú évek óta nem akar összejönni.

Ezután ne tegezze!

Gráczer Irma fotója

Amikor Gyurkovics bejelentette, megkéri Vékás képviselőt, hogy a jövőben ne tegezze, élénk derültség futott végig a termen. És arra lehetett számítani, hogy megint jön az ismert csuklóztatás: a jegyző akadályozza a kerület fejlődését, a DK pénzszivattyút működtet, Németh Angéla nem képes azokra a kompromisszumokra, amelyekre Hajdu László képes volt stb. (hogy Hajdut ugyanezekkel az indokokkal akarták megbuktatni, más kérdés).

Bodó Miklós és Szilvágyi László tett még kiegészítő megjegyzéseket, ezek közül felkaptuk a fejünket arra, hogy a jegyzői büdzsé a hősi (Fidesz-vezérelte) időkben két és félszer nagyobb volt, mint most, azonkívül pedig (ez Szilvágyi számítása) ha minden egyes Fidesz-képviselő módosító indítványokat készített volna, nyolc hónap alatt mindössze másfél-két órát kellett volna eltölteniük szakmai kérdésekkel, de hát nem készültek ilyenek. Vékás Sándor azt is megpendítette, az elmaradt béremelések miatt az önkormányzat által fenntartott intézményekben a dadák vagy a gondozónők neheztelnek, mert nem tudtak nyaralni menni, és több személyes kiadást is el kellett halasztaniuk. A kárvallottak nem fogják elfelejteni, hogy mindent felülírt a Németh Angéla ellen vívott harc.

Arra lehetett számítani, hogy megismétlődik a nyolcszor már bevált forma. Konstruktív javaslatok és együttműködő szándék nélkül teltek a hónapok, Pintér Gábornak, akinek közben azzal is szembesülnie kellett, hogy becsületsértésért jogerősen elítélték, nem volt más eszköze, mint a makacs ragaszkodás valami olyanhoz, aminek hatékonysága korábban is bizonytalan volt.

Most, a Borkai-ügy árnyékában már az a lehetőség sem maradt meg a Fidesz-képviselők kezében, hogy erkölcsi aggályaikat megfogalmazzák. Becsületükre legyen mondva, pénteken este nem is tévedtek be ebbe a zsákutcába.

Kész, pont

A napirendre vétel bénítólag hatott. Többen tanácstalanul néztek körül, mert 11-6-3 szerepelt a kijelzőn, utána pedig következett az, ami egy szemvillanás alatt érvénytelenítette ezt a majd egyéves gyötrő, hosszú és fárasztó, szócséplésekkel terhelt iszapbirkózást. A húsz képviselő közül Németh Angélának 11-re volt szüksége ahhoz, hogy legyen a kerületnek költségvetése. És ott volt a táblán a 11 képviselő neve zölddel átszínezve. Ami azt jelentette, hogy szabad jelzést kapott a képviselői többség.

Az eredmény viszonylag egyszerű módon állt össze. Móricz Eszter, aki nem tudott indulni a választáson, már el sem jött az ülésre, azzal pedig, hogy Merk Péter megnyomta az igen gombot (eddig nem tette), hirtelen felbomlott a masszív blokk. Érdekesség még, hogy Báder György, aki a betegségéből tért vissza (innen kívánunk neki gyógyulást) nem tartott a nemmel szavazó fideszesekkel, beállt inkább a tartózkodók sorába. De ez már nem osztott, szorzott, Németh Angéla kihirdethette, hogy megszületett a kerület költségvetése.

Vége a lidércnyomásnak. A választás után úgyis valami más kezdődik. Mondhatnánk, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni. Igaz lehet ez még a kerületünkben is. Hacsak le nem szavazzák. (PP, Rab László, 2019. október 11.)

 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.