Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Bár az idősek nehezen veszik rá magukat a mozgásra, hiszen itt fáj, ott fáj, nehézkes a járás, ebben az életszakaszban különösen fontos a fizikai aktivitás. Nem kell ugyanakkor semmilyen extrémnek tűnő sportra gondolni, már napi 20 perc séta is jelentősen növeli az élettartamot.

Idős korban a szív- és érrendszeri betegségek miatt csökkenhet a fizikai állóképesség, az izomerő. A mozgások beszűkülhetnek, a járás bizonytalanná válhat, koordinációs és egyensúlyi zavarok léphetnek fel. Kialakulhat a csontritkulás is, amelynek hatására elesés esetén nő a combnyaktörés veszélye.
Hogyan előzhetők meg ezek a bajok? Természetesen mozgással. Már napi 20-30 perces gyaloglással fokozódik a keringési rendszer működése, boldogsághormonok termelődnek, a rég használt izmok új erőre kapnak, testileg-lelkileg felfrissülhetünk, de ami talán a legfontosabb, várható élettartamunk is megnő.
Ez utóbbit támasztja alá az amerikai epidemiológus, rákkutató Alpa Patel és társai átfogó összehasonlító vizsgálata, amely során azt kutatták, mennyi az a testmozgással töltött időmennyiség, ami már észrevehetően csökkenti a halálozás kockázatát az idősebb korosztály tagjai között. A kutatásban több mint 77 ezer, átlagosan 68,9 éves nő, valamint 62 ezer 70 éves férfi vett részt. Az egyéb rizikófaktorok kiszűrését követően a kutatók arra a meglepő eredményre jutottak, hogy már napi 17 perc séta is látványosan csökkenti a korcsoport halálozási arányait.
A séta ráadásul egyszerű, ingyen van, nincs szükségünk hozzá semmilyen drága vagy bonyolult felszerelésre.

Comments are closed.