A nagypapa szelleme

Átlagos olvasási idő: 2 perc

 

Ködmön Kinga

Ködmön Kinga

Az angolok felett aratott 6-3-as győzelem hatvanadik évfordulóját november 25-én ünnepeltük. A Wembley Stadionban elért siker az Aranycsapat legendáját is megalapozta. Az angolverő tizenegyben egy palotai labdarúgó, Budai II László is pályára lépett, a csapat kapusa, Grosics Gyula pedig később 15 éven keresztül irányította a Volán sportegyesületet (mai REAC-ot). Mégsem róluk, hanem a csapat másik tagjáról, Lantos Mihályról emlékezünk meg. Ehhez pedig a legendás hátvéd unokájának, Ködmön Kingának a segítségét kértük.

– Kiskoromban sokat fociztam a ­fiúkkal, már akkor nagyon érdekelt a játék – mesélte a Rákospalotán élő Lantos-unoka. – Aztán egy barátnőm javaslatára lejöttem a Femina egyik edzésére, és itt ragadtam. Tízéves korom óta focizom, jelenleg támadó középpályást játszom a felnőtt csapatban. Válogatott voltam az U17-es korosztályban, és a célom az, hogy egyszer felnőttként is magamra ölthessem a címeres mezt.
Kinga két évvel a nagyapja 1989-es halálát követően született, így már csak a nagymamától és a szüleitől hallhatott Lantos Mihályról.
– Sokat nézegetem otthon a családi vitrint, ahol nagyapám érmeit, elismeréseit rakta ki a család. Az olimpiai aranyérmet jó érzés kézbe fogni, mint ahogy jó a 6:3-as győzelemről készült felvételeket, valamint a régi fotókat is újra és újra megnézni. A nagymamám és az édesanyám is sokat mesélnek a papáról, sok régi történetet ismernek, így nálunk az aranycsapat szelleme nemcsak november 25-én, hanem az év minden napján jelen van – avat be a családi beszélgetésekbe Ködmön Kinga.
Lantos Mihályról nevezték el a XV. kerület szomszédságában levő Csömöri úti volt MTK sporttelepet 2009-ben. Azon az ünnepségen Kinga nem volt jelen, mert éppen meccse volt. Hasonlóképpen a pályán volt akkor is, amikor 2006. november 17-én Puskás Öcsi elhunyt.
– A dátum azért is marad emlékezetes, mert nekem éppen november 17-én van a születésnapom. Azon a bizonyos 2006-os november 17-én ráadásul gólt is lőttem, amely nem sokszor fordul elő velem, és azzal a találattal óhatatlanul Öcsi bácsi és az Aranycsapat valamennyi eltávozott tagja, köztük a nagyapám emléke előtt is tisztelegtem – tette hozzá Ködmön Kinga.

Lantos Mihály

Lantos Mihály

Comments are closed.