Mesés képeslap

A nyári uborkaszezonban nem mindig könnyű olyan filmet találni, amelyet érdemes megnézni, és nem teljesen idegen az évszak hangulatától. Az élet ízei Lasse Hallström rendezésében igazi könnyed nyári mozi. A Steven Spielberg és Oprah Winfrey közreműködésével készült film képeslapra illő és képeslapszerűen fotózott dél-franciaországi kisvárosban játszódik.

Az élet ízei

Az élet ízei

Ide költözik Indiából egy végtelenségig elszánt apa (Om Puri) öt gyermekével, akik közül az egyik, Hassan (Manish Dayal) kitűnő és tehetséges szakács. Új és az eddiginél békésebb élet reményében papa megvásárol egy rossz állapotú házat. Indiában leégett étterme helyett pedig Dél-Franciaországban szeretne újat nyitni. A békés hangulat azonban nem tart sokáig, ugyanis kiderül, hogy épp az út túloldalán a francia konyhaművészet egyik Michelin-csillagos nagy­ágyújának, Madame Mallorynak (Helen Mirren) van elegáns étterme. A kifinomult, drága ételek (kissé sztereotipen) nagyképű francia képviselője hamar összeütközésbe kerül a végtelenül takarékos, a bazárok színes, zajos forgatagát idéző, erőteljes, csípős ételeket főző indiai családdal.
Két, egymással merőben szemben álló kultúra összecsapása ez, amely kezdetben nem sok jót ígér.
Madame Mallory fiatal és elbűvölő séfjét, ­Maquerite-t (Charlotte Le Bon) azonban nem hagyja hidegen Hassan tehetsége és lelkesedése. Ők ketten kezdik felfedezni azt, amire a végén még Madame Mallory is kénytelen rájönni: ha a másikat nemcsak megtűrjük, de idővel meg is értjük, és két ellentétes kultúra erényeit egyesítjük, akkor olyan különleges dolgot hozhatunk létre, amely másként elképzelhetetlen lenne. És akár elnyerhetünk még egy Michelin-csillagot is.

Comments are closed.