Megelőzhető a súlyos betegség

A Rákos úti Szakrendelőben mindennap reggel 7 és 12 óra között székletvérszűrést tartanak novemberben. A minta leadásához szükséges tartályok beszerezhetők a háziorvosoknál és a szakrendelő laborjában is. A mintákat a laborban lehet leadni. Ha az eredmény pozitív, akkor visszahívják a beteget.

Vizsgálat/Fotó: XV Média, Vargosz

Vizsgálat/Fotó: XV Média, Vargosz

– Nemrég járt nálam egy beteg, akinél súlyos májbetegséget diagnosztizáltunk – mesélte dr. Onodi Levente, a szakrendelő gasztroenterológusa. – A betegnek több polip volt a vastagbelében, melyek között rosszindulatúak is akadtak. Mikor ezt elmondtam neki, megkérdezte, mit tehetett volna, hogy mindezt megelőzze.
A szakember szerint a szűréseken idejében felfedezett betegség jóval kevesebb kellemetlenséggel jár, mint amely a fent leírt esetben várható.
– Évente Magyarországon kisvárosnyi ember hal meg vastagbéldaganatban – mondta a szakorvos. – A korral együtt pedig nő a daganatok kialakulásának a lehetősége is.
A kerületi szakorvosok már az eddigi egészségnapokon is végeztek székletvérvizsgálatokat. A vizsgálat révén azonban csak azt tudják kimutatni, hogy valahol vér került a rendszerbe, a probléma pontos helyét csak további (gasztroenterológiai) vizsgálatokkal tudják megállapítani. A szűrés és a tükrözéses vizsgálatok kétségtelenül kellemetlen eljárások, de ezek megteremtik a te­rápiás beavatkozás lehetőségét, megelőzve az esetleges műtétet, a kemoterápiát és a sugár­kezelést.

Comments are closed.