Lomtalanítás a kerületben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A kerületünkben június 11-e és 24-e között lesz lomtalanítás. A megunt holmikat kizárólag a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tájékoztató levelében leírt időpontban lehet kikészíteni. A tájékoztatót minden lakó a lomok kikészítésének időpontja előtt megkapja.  

Lomtalanításra szükség van, és az ezzel járó átmeneti rendetlenség sajnos elkerülhetetlen, de kis odafigyeléssel minimálisra lehet csökkenteni.

A FKF tájékoztatása szerint a lomtalanítással érintett környéken élők csak a lomtalanítás napján, este 6 óra után vihetik ki az utcára a feleslegessé vált tárgyakat, de sokan nem tartják be ezt a szabályt. Ez számos veszélyt rejt magában.
A lakóházak előtti közterületre nem megfelelően kihelyezett vagy szétszórt lom az úttestre kerülve akadályozhatja a forgalmat, illetve balesetet okozhat!

A lomtalanításra idejekorán kihelyezett tárgyak körül megjelennek az úgynevezett lomisok, akik tévesen azt gondolják, hogy ha foglalják a területet, az az övék és senki nem veheti el tőlük azt, amit már félretettek maguknak.
A hulladékgazdálkodási törvény szerint a kihelyezett lomok már a kihelyezés pillanatában az FKF tulajdonába kerülnek. A lomtalanításra kihelyezett tárgyak elvitele lopásnak számít, és amennyiben az FKF-et ért kár értéke meghaladja az 50 000 forintot, vagy a lopást üzletszerűen követik el, az elkövető akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az 50 000 forint alatti értékben elkövetett lopás szabálysértésnek minősül. Sajnos ettől függetlenül a gyűjtögetők mindig felbukkannak ezeken a területeken.
A kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos, hogy kizárólag abban az időben rakják ki a lomokat, amikor azt az FKF megjelöli, így kisebb az esélye a vitahelyzet kialakulásának is.

A lomtalanítási időszakban megerősített létszámban lesznek a közterületen a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársai, illetve fokozottan ellenőrzik, hogy a lakosság a kijelölt időben teszi-e ki a lomokat a közterületre. A megjelölt időpont előtti hulladék kihelyezés szabálysértésnek minősül, és tettenérés esetén helyszíni bírság szabható ki.

Comments are closed.