Lepény, csorba, Sokol rádió

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Enni jó. Ha bográcsban fő az étel, még izgalmasabb a dolog. Társaságban főzni, az a legérdekesebb. 

Ez történt a hétvégén a Pestújhelyi Napok főzőversenyén. Melynek végeredményéről most igazságosan nem számolunk be, mert rég rossz lenne, ha ez számítana. (Itt a Jiu Jitsu Egyesület főzőcsapatának reakcióitól tartunk leginkább, őket a nyugodt élet reménye miatt név szerint is megemlítjük, jobb a békesség.)

Amíg a gyerekek bicikliztek és futottak, a felnőttek a hátsó karéjban főzicskéztek (tegyük hozzá, eléggé nagy szerencse, hogy a közösségi háznak ilyenje is van). De nehogy az a vád érjen bennünket, hogy pongyolán fogalmazunk, írjuk úgy, hogy szabályos legyen: a bográcsételek megfőzésre kerültek… 

Képeink a jó hangulatú délelőttről. 

Node magukról az étkekről is tegyünk említést, miután egy-egy tányérral elfogyasztottunk belőlük. Kezdetben indiai lepénykenyér készült, melynek gyúrását alaposan elő kellett készíteni. Később a cigánykáposztáról megtudtuk, az a fontos, hogy jó legyen. A szegedi és a bajai halászlé lobbistáival is találkoztunk, a sor végén pedig belekóstolhattunk a (tessék megkapaszkodni, szigorúan titkos információ következik) savanyú uborkával megvadított sertéscsorbába, amiről csak felsőfokban beszélhetünk. Hasonlóképp jó véleménnyel voltunk a darálthúsos tejfölös tésztáról; ha az étel nevét nem tudnánk pontosabban körülírni, annak az az egyszerű oka, hogy elfelejtettük 1. megkérdezni, 2. pontosan följegyezni. 

Videobeszámoló a főzésről, annak igazolására, hogy nem a levegőbe beszélünk.

Mi volt még, amivel tovább idegesíthetjük a távolmaradókat (mondjuk az, hogy kihagyták a bográcskajákat, felér egy kiadós éhséglázadással). A közösségi ház szervezői (vö. népművelők, újabban művelődésszervezők) különösen aktívan dolgozzák föl a retró ügyeket, a régi családi képek bemutatása és a falvédő kiállítás is ebbe a tematikus sorba tartozik. Támogatjuk ezt a törekvést a magunk egyszerű módján, egyszer például szívesen látnánk iskolai ellenőrzőkönyv-kiállítást, jól mutatnának a régi idők igazgatói megrovásai és az osztályfőnöknő gyermeki viselkedést minősítő megjegyzései a tárlókban. Mindez a Retró nyaralás alkalmi tárlatán jutott eszünkbe, a színpadhoz közeli részen voltak láthatók a korábbi évtizedek nyaralási relikviái, jókat derültünk a szódásszifon-Sokol rádió-strandpapucs kombón. Mindez persze több viccnél, súlyos múzeumi funkciót is hordoznak ezek az alkalmi összeállítások, nagy élvezettel figyeljük. 

Mutatjuk, hogy mit láttunk. (PP, Rab László, 2019. május 20.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.