Kutya és petárda

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Szilveszter és újév közeledtével előkerülnek a tűzijátékok és a petárdák. A háziállatoknak – sajnos – ez az időszak nem a nyugalmas napokról szól. A kutyák rettegnek a petárda hangjától, a szilveszteri tűzijáték miatt többen ijedtükben világgá szaladnak. Sokat közülük elütnek autóval, vagy nem találnak haza többé. A tragédia kis odafigyeléssel megelőzhető, erről dr. Horváth Sándor kerületi állatorvost kérdeztük.

Állatpatika/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Állatpatika/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Hogyan készíthetjük fel háziállatainkat a zajos szilveszteri parádéra?
– A felelősen gondolkodó állattulajdonos már előre tervez erre az időszakra. Érdemes tájékozódni, hiszen állatgyógyászati készítményekkel megelőzhetők az ilyen stressz­helyzetek. Már léteznek természetes hatóanyagú stressz­oldók, melyek jól adagolhatók, és nem bódítják el, csak nyugtatják a kutyákat. Ami a legfontosabb, ne hagyjuk magára a rettegő kutyát! Mellettünk biztonságban érzi magát. A kertben lakó ebeket is érdemes ilyenkor bevinni a házba. Mindemellett a gazdák legyenek körültekintőek, zárják az ajtókat, kapukat, hogy még véletlenül se tudjon elkóborolni kedvencük.
– Mi a helyzet a cicákkal?
– A macskák jobban bírják a hangterelést, azonban nem árt velük is az elővigyázatosság.
– Mit tehetünk, ha kutyánk elszökik otthonról, vagy találunk elkóborolt állatot?
– Hazánkban már kötelező a kutya mikrochipes jelölése, mely a gazdának reményt nyújt az állat megtalálásához. Arra figyeljünk oda, hogy stresszhelyzetben a kutya megzavarodhat, viselkedése kiszámíthatatlanná válhat, ha valamit rá akarunk erőltetni, például a lakásba menekülő kutyát megpróbáljuk kizavarni, akkor támadhat. Amennyiben kóbor állatot találunk, érdemes az állatmenhelyek valamelyikét értesíteni, hogy szállítsák el biztonságos helyre a kutyát.

Növekednek egyes állat-egészségügyi szolgáltatások díjai, a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szervezetei és működési szabályzatának (szmsz) módosításáról – írja az MTI.
A testület által elfogadott módosítás szerint az állat-egészségügyi szolgálatnál történő túlaltatás díja macska esetében az eddigi 4500 forintról 5000-re nő. Egy kutya esetében a díj 9 ezerről 10 ezer forintra emelkedik. A tulajdonos kérésére a gyógyíthatatlanul beteg állat lakáson történő túlaltatása, valamint a tetem elszállítása az eddigi 20 ezerről 22 ezer forintra nő. A fajtatiszta kutyákon kötelezően elvégzendő, valamint a szolgálatnál az örökbefogadó kérésére elvégzett ivartalanítási díj ezer forinttal emelkedik.
A Fővárosi Közgyűlés döntött a környezetvédelmi alaphoz benyújtott pályázatokról is, amely szerint 23 nyertes pályázatra mintegy 32 millió forintot biztosít.

Comments are closed.