Különleges felújítás a Sín utcában

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A Habitat for Humanity Magyarország civil szervezet több mint húsz éve foglalkozik hazánkban házak építésével, lakások felújításával, hogy támogassa a rászorulók lakhatását. A Sín utcai önkormányzati lakásoknál fordult elő velük először, hogy kerületi védettségű házban varázsoltak újjá otthonokat.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Farkas Zoltán, a szervezet terepi projektmenedzsere elmondta, hogy hosszas egyeztetés előzte meg a felújítás elkezdését a XV. kerületi önkormányzattal és a Palota-Holdinggal. Nemcsak az nehezítette a munkát, hogy egy kerületi védettségű házról van szó, hanem az is, hogy a felújításra felajánlott két önkormányzati bérlakás tíz évvel ezelőtt megsérült egy gázrobbanásban, és lakhatatlanná vált. A munkálatokat a statikus által javasolt szerkezeti megerősítéssel kezdték, majd egyedi gyártót kerestek azért, hogy olyan új nyílászárókat készítsen, amelyek megfelelnek a hőszigetelési szabványoknak, viszont a kül­alakjuk hasonlít az eredeti formára. Jelenleg a pallótokos ablakokat állítják be.
A projektmenedzser elmondta azt is, hogy a felújítás elhúzódott időben, és magasabbak voltak a költségek is. Az esetek zömében félmillió forintba kerülnek egy átlagos lakásnál a nyílászárók, most 1,8 millió forintot fizettek az egyedi gyártású ablakokért, ajtókért és azok beszereléséért.
A kivitelezésről kiderült, hogy a Habitat más építkezéseihez hasonlóan ezen a két lakáson is dolgoztak munkára jelentkező önkéntesek, egy cég is megjelent munkatársaival, hogy segítsenek, de még egy amerikai csoport is részt vett a felújításban. Együttműködésben vannak egy gödi egyházi iskolával, ahonnan tíz tanuló itt volt egy egyhetes, szárazépítést gyakorlatban bemutató tanfolyamon. Ennek örültek a diákok is, mert megtanultak gipszkartonnal dolgozni, közben pedig haladt a felújítás is.
Farkas Zoltán azt is elmondta, hogy a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal már kiválasztották és az önkormányzat is jóváhagyta a felújított otthonokba költöző családokat, akik jelenleg a kerületi SZÉRA átmeneti otthonában élnek. A 25 négyzetméter alapterületű lakásba egy anyuka költözik két gyermekkel, a másik 50 négyzetméteres lakásban pedig négy fiú lakik majd a szüleikkel.
– Az önkormányzattal és a SZÉRÁ-val kötött háromoldalú megállapodásban rögzítették a felek feladatait – mondta a szakember. Az önkormányzat a fűtésszerelést vállalta, ha az is elkészül, remélhetőleg a karácsonyt már új otthonukban töltik a családok.

Comments are closed.