Közösségi kemencében sült a kerület kenyere

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Palocsai Béla önkormányzati képviselő kezdeményezésére a Dugonics utca 22. szám alatt épült fel a XV. kerület első közös használatra szánt kemencéje.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A Covid ideje alatt igazán népszerű lett az otthoni kenyérsütés. Ki-ki kovásszal vagy élesztővel, búza vagy rozsliszttel, magvakkal dúsítva vagy anélkül készítette kisebb-nagyobb sikerrel a hazai pékárut. Ez adta az ötletet, hogy épüljön a kerületben egy közösségi kemence, ahol, aki szeretné, megsütheti a család kenyerét, akár egész hétre – nyilatkozta a helyi médiának Palocsai Béla.

A rákospalotai közösségi kemence augusztus közepére elkészült, így nemzeti ünnepünkre már ebben sült meg a kerület kenyere. Megalakult a Kemence Klub is, amely egy civil közösség. A klubhoz a Facebookon lehet csatlakozni, a tagok ott oszthatják meg egymással receptjeiket, tapasztalataikat, és ott lehet jelezni azt is, ha szeretné valaki használni a kemencét. 

A tervek szerint erre eleinte szombatonként lesz lehetőség, megfelelő érdeklődés esetén ekkor tartanák a sütőnapokat. A sütéshez a kemencét (fával együtt) ingyenesen biztosítják, a Kemence Klub tagjainak elegendő csupán az otthon megkelesztett pékárut magukkal vinni – tudtuk meg Palocsai Bélától.

Az egyszerre három sütőrésszel készült közösségi kemencében egy nap alatt akár 8-10 két kilós kenyér is megsülhet. Persze nem csak kenyeret, hanem akár pizzát vagy más finomságot is készíthetünk benne.

Érdeklődés esetén kenyérsütéshez kapcsolódó előadások és programok megtartása is szerepel a későbbi tervek között.

Comments are closed.