A Kontyfa is beszállt a közös szavalásba

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az újpalotai Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola mindig is híres volt a rendhagyó ünnepeiről. Az iskola közössége másképp ünnepelte meg a tanévkezdést és a tanévzárást, a ballagást, illetve a nemzeti ünnepeket, mint általában az az oktatási intézményekben szokás.

Makai Katalin, az intézmény igazgatója szerint azon sem sokat gondolkodtak, hogy az idei magyar kultúra napján csatlakozzanak-e az „Együtt szaval a nemzet” programhoz. A közös versmondás ugyanis a magyarságtudatot is erősíti, de közben lehetőséget biztosít az iskolában tanuló 12 évfolyam számára is az együttünneplésre.

Kontyfa iskola diákjai szavalnak/Fotó: XV Média, Vargosz

Kontyfa iskola diákjai szavalnak/Fotó: XV Média, Vargosz

Az idei „Együtt szaval a nemzet” program ismét több száz oktatási intézményt mozgatott meg. Nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl, sőt más földrészeken is. A jelentkező magyar nyelvű diákcsoportok a Youtube segítségével tudták egyszerre szavalni a Himnusz első versszakát és a teljes Szózatot. A közös szavalást Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész vezényelte, aki személyesen az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjainak a szavalatán vett részt.

Az intézményt a tavalyi szavalók közül sorsolás útján választották ki. A jövő évi program házigazdája pedig az idei szavalók közül kerül ki, tehát a Kontyfának is esélye van arra, hogy 2016-ban az „Együtt szaval a nemzet” program központi helyszíne legyen.

Az újpalotai iskolában egyébként január 22-én 10 óra 10 perckor több mint ötszáz diák és közel hatvan pedagógus szavalta Kölcsey és Vörösmarty verseit.

Comments are closed.