Kezdődik az advent

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Advent karácsony előtt négy héttel kezdődik, pontosabban a december 25-e előtti négy vasárnapot és a köztük lévő hétköznapokat nevezzük adventi időszaknak. Ezzel veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, ami egészen vízkeresztig, január 6-áig tart. Ezenkívül adventtel kezdődik meg hivatalosan az új egyházi év is. Idén december 1-jén gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját.

A Jeles napok multimédiás oktatási segédanyagból azt is megtudhatjuk, hogy az advent a latin adventus szóból származik, melynek jelentése eljövetel, adventus Domini, azaz az Úr eljövetele.

Ez egy várakozási időszak, melyen a keresztény hívő emberek Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődnek, testileg böjtöléssel, lelkileg imával, befelé fordulással, lecsendesedéssel.

Az, hogy egy évben hányadikára esik advent első vasárnapja, mindig attól függ, hogy december 25-e éppen a hét milyen napjára esik. Általában ez vagy november végi dátum, vagy december eleji, a november 30-i Szent András napjához legközelebbi vasárnap.

Comments are closed.