A késő bánat ne legyen ebgondolat

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az év utolsó estéjére hangos ünneplés a jellemző, mindenhol tűzijátékot durrogtatnak. Ilyenkor a gazdáknak a  háziállataikra különösen oda kell figyelni. A Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesülettől Kisvári Ildikóval beszélgettünk arról, mire figyeljen a felelős állattartó szilveszterkor.

Hiába tilos petárdázni, az úgynevezett 3. pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket is csak december 31-én este 6 és január 1-je reggel 6 óra között szabad meggyújtani, sokan nem törődnek ezzel. Kisvári Ildikó szerint annak, aki szabályellenesen petárdázik, hiába szólnak, mert nincsenek tekintettel se emberre, se állatra, így csak az kutyák-macskák tulajdonosainak lehet újra és újra felhívni a figyelmét az óvintézkedésekre.

kutya

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Érdemes még az ünnepek előtt állatorvossal ellenőriztetni, hogy a kutya chipjét regisztrálták-e, és a valós adatok szerepelnek-e benne. A lakásban tartott állatokat sétakor végig pórázon kell tartani, még akkor is, ha a gazda úgy gondolja, hogy behívható a kutyája. „Ha a kutya mellett robban fel egy petárda, sokkos állapotba kerül az állat, és hiába iskolázott, elrohan” – mondta Kisvári Ildikó. A kertes háznál tartott kutyákat is érdemes bevinni a házba, mert egy nagy testű kutya áttörheti a kerítést is, ha megrémül.

Mit tehetünk, ha minden elővigyázatosságunk ellenére elszalad a kutyánk? Azonnal hívjuk az egyesületet a 06 70 501 9728 számon, és az állat külalakján kívül mondjuk meg a pontos irányt, hogy merre futott el. Nem érdemes várni, rövid idő alatt nagy távot tudnak megtenni az ijedt állatok.

Az egyesület önkéntesei december 31-e és január 2-a között folyamatos ügyeletet tartanak az utcán, és segítenek befogni és hazajuttatni a házi kedvenceket. Kívánjuk nekik, hogy az idén ne legyen sok munkájuk szilveszterkor!

Comments are closed.