Kerékpárosok és a KRESZ

A KRESZ szerint a kerékpár is jármű, vezetésére ugyanazok a fő szabályok vonatkoznak, mint a gépkocsiéra. Így kerékpározni csak akkor lehet, ha biciklista a vezetésre alkalmas állapotban van és ismeri a KRESZ-szabályokat.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Vargosz

Illusztráció/Fotó: XV Média, Vargosz

Az előírások szerint, ha az úttest mellett kialakítottak kerékpárutat, csak ott lehet biciklizni, kivéve, ha az úton kerékpáros piktogramot vagy kerékpársávot festettek fel, ez esetben ugyanis az úttesten is lehet.

Egyirányú utcában csak akkor lehet a forgalommal szemben kerékpárral közlekedni, ha azt kerékpárt jelző kiegészítő tábla engedi. Gyalogúton, gyalogos zónában, a buszsávban, valamint 12 év felettieknek a járdán tilos biciklizni – ez utóbbi esetben kivételt az jelent, ha az út kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, például földút.

A KRESZ szerint a zebrán a gyalogosoknak elsőbbségük van a járművekkel szemben. A biciklisre ez csak akkor vonatkozik, ha leszállnak a kerékpárjukról, és azt maguk mellett tolják.

Idén január 1-jével módosultak a kerékpárok kötelező felszereltségére vonatkozó előírások – olvasható a kreszvaltozas.hu oldalon. Ezek szerint elöl 150 méterről már látható, fehér vagy kadmiumsárga fényű, hátul pedig szintén legalább 150 méter távolságról észlelhető, piros színű helyzetjelző lámpával, valamint csengőhangot adó berendezéssel kell felszerelni a biciklit. Szükséges továbbá elöl 1 fehér, hátul 1 vagy 2 piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, valamint legalább az első keréken minimum 2 borostyánsárga színű küllőprizma. A kerékpárosnak pedig láthatósági mellényt kell viselnie városon kívül, közúti közlekedés közben.

Comments are closed.