Karácsony Gergely: oltási programot kell hirdetni a Sinopharmmal kezelt 60 évnél idősebbeknek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Nemcsak egyszerűen engedélyezni kell a koronavírus elleni harmadik oltást, hanem kifejezetten oltási programot kell hirdetni a 60 évnél idősebb, Sinopharmmal oltott emberek esetében – mondta pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Fotók: XV. Média/Nagy Botond

A főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnök reggeli, a Kossuth rádióban elhangzott bejelentésére reagált, miszerint a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét augusztus 1-jétől.

A főpolgármester – amellett, hogy üdvözölte a miniszterelnök bejelentését – azt mondta: a kormány „bátortalan lépései” helyett sokkal gyorsabb, aktívabb és proaktívabb cselekvésre van szükség. Ezért felszólította a kormányt, hogy szervezzen oltási kampányt kifejezetten a Sinopharmmal oltott idősek felüloltására. „A kormánynak ki kell mondania azt is, hogy nem olt többet a 60 évnél idősebb korosztályban Sinopharm-vakcinával” – mondta.

Karácsony Gergely arra is felszólította a kormányt, hogy legyen általános és ingyenes állami antitest-tesztelés az érintetteknek. „A kabinetnek tárgyalásokat kell kezdeményeznie a kínai beszállítókkal a már fel nem használandó vakcinák visszavásárlásáról” – tette hozzá.

Karácsony szerint fontos győzelmet ért el az ellenzék azzal, hogy a kormány végre belátta: szükség van a harmadik oltásra a Sinopharm-vakcinával kezelt idős emberek esetében.

„A kormány jó irányba tett lépést, de az nem elégséges. Nemcsak arra van szükség, hogy engedélyezze a háziorvosoknak a javaslatételt a harmadik oltásra, hanem azt a kormánynak kell megszerveznie” – hangsúlyozta.

A főpolgármester kiemelte, minden szakértő azon az állásponton van, hogy azoknál, akiknél a Sinopharm-vakcina nem eredményezett semmilyen szükséges reakciót, nem lehet ugyanez az oltás a harmadik.

„A kormány nagyon súlyos szakmai hibát követett el, amikor a 60 évnél idősebbek esetében engedélyezte az oltást a kínai vakcinával. Ugyanis maga a gyártó szerint sem bizonyult volna alkalmasnak erre a feladatra a vakcina” – emelte ki Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva Karácsony közölte, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a Sinopharmmal oltott idősek emberek nagyon jelentős részének nincs antitest a szervezetében, és nagy valószínűséggel nem is védettek a koronavírus ellen.

Közölte, javaslatuk lényege, hogy aki kéri, az kaphasson ellenanyag-vizsgálatot, és ez alapján dönthesse el: akarja-e a harmadik oltást, vagy sem.

A főpolgármester kérdésre reagálva tett egy felajánlást, miszerint ha a kormány partner, akkor a fővárosi önkormányzat és véleménye szerint az egész ellenzék részt vesz egy közös kampányban annak érdekében, hogy még több ember oltassa be magát.

„Ha van erre fogadókészség, nagyon szívesen szerepelek Orbán Viktorral egy plakáton” – mondta Karácsony Gergely.

Szerinte a legmegnyugtatóbb az lenne, ha az érintettek az mRNS-vakcinák közül kapnák a harmadik oltást.

Comments are closed.