Tizennyolc pont után ugrik a jogsi

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A közlekedési kihágásokért járó pontrendszert a 2013. július 1-jétől érvényes módosított törvény határozza meg. A jogszabály 18 pontban határozta meg a maximumot, tehát ennek elérésekor vonják vissza a vezetői engedélyt, ugyanakkor 3 év után elévülnek a pontok, azaz törlődnek a rendszerből.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A legtöbb pontot, 11-et a segítségnyújtás elmulasztásáért, ittas vezetésért, közúti veszélyeztetésért, cserbenhagyásért, közúti baleset okozásáért vagy a járművezetés tiltott átengedéséért lehet kapni – tudtuk meg Hernádi Zsuzsától, a Safedrive Kft. ügyvezetőjétől.
Egy ilyen komolyabb vétség után könnyen összejön a 18 pontos határ, hiszen például az irányjelző használata nélküli kanyarodás vagy a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon 3 pontot ér, a gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása, a megállási tilalom megszegése 6-ot.
A szakember felhívta a figyelmet, hogy a járművezető csökkentheti nyilvántartott pontjainak számát önkéntes utánképzéssel, amelyre bármelyik kormányhivatalnál jelentkezhet. Ezt követően a hivatal jelöli ki azt az intézményt, ahol részt kell vennie egy tanfolyamon.
Az utánképzés hasonlít egy KRESZ-oktatáshoz, felmérik a közlekedési ismereteket, próbavezetést tartanak és pszichológiai vizsgán kell részt vennie a sofőrnek. A képzés költsége és időtartalma a jogosítvány kategóriájától függően változik.
Arról, hogy kinek hány pontja van, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál érdeklődhet egy évben egyszer díjmentesen a kekkh@kekkh.gov.hu, vagy levélben a 1476 Budapest, Pf. 281 címen.

Comments are closed.