Ivókutak, szökőkutak, csobogók

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A szökőkutak, csobogók, ivókutak hozzátartoznak a városokhoz. A nyári nagy melegben bizony komoly felüdülést is jelentenek a hőségtől eltikkadt városlakóknak. Sajnos a XV. kerületben nem sokat találunk belőlük.

Szökőkút a Karácsony Benő parkban/Fotó: XV Média, Vargosz

Szökőkút a Karácsony Benő parkban/Fotó: XV Média, Vargosz

– Kerületünkben jelenleg két szökőkút működik, az egyik a Fő téren található, mely a tér átépítésekor készült jó néhány évvel ezelőtt. A kút májustól késő őszig működik, az üzemeltetését végző Répszolg legalább kéthetente, de nagy melegben akár hetente is cseréli a vizét, és megtisztítja a medencét a beledobált szeméttől – tudtuk meg Demeter Jánostól, a Répszolg ügyvezetőjétől.
A másik szökőkút a Karácsony Benő parkban van, mely kinézetében és működésben is egyszerűbb, mint a Fő téri. A park szerves részét képezi, hiszen a játszótér, a frissen átadott görzenál és kutyafuttató közelében található.
Ezenfelül a Japánkertben található egy csobogó, melyet nemrégiben újított fel a kivitelező, így most éppen működőképes.
Ivókutak tekintetében sem áll sokkal jobban a kerület, hiszen mindösszesen négy játszótéren van működő ivókút. Mint megtudtuk, nem volt ez mindig így, hiszen az újpalotai lakótelep építésekor a tervezők „teletűzdelték” a parkokat ivókutakkal, csobogókkal. A vízhálózat tönkremenetelével párhuzamosan a vandalizmus is komoly szerepet játszott abban, hogy mára ezek a kutak megszűntek.
A játszóterek átalakításánál több helyütt telepítettek ivókutakat, de nagy részüket a rongálás, illetve lakossági panaszok miatt leszerelte a Répszolg.
Azért új kút is létesült, méghozzá a Karácsony Benő parkban, a kutyafuttató bejáratával szemben telepítettek egy háromfunkciós ivókutat, amely a felnőtteknek, kisgyerekeknek és a kutyáknak is külön csapból biztosítja az ivóvizet.

Comments are closed.