Ismét jár majd busz a Városkapu utcában

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Napelemmel, hőszivattyúval felszerelt, korszerű lakások épülnek az elhanyagolt állapotban lévő Drégelyvár utca 6. számú házban. A kerület már korábban is célként határozta meg, hogy az itt élő fiataloknak meghatározott időre és meghatározott bérleti díjért lakásokat biztosítson, és így lehetővé tegye számukra, hogy majdani saját lakásukra gyűjtsenek. Ebben a „fecskeházban” összesen négy energiatakarékos lakást alakítanak ki. Mai ülésén a Képviselő-testület úgy határozott, hogy az ingatlan átépítésének novemberben kezdődő előkészítésére, valamint a jövő kora ősszel megkezdődő kivitelezésre a „Bérlakásépítési és felújítási céltartalék lakásszámla” terhére összesen 140 millió forintot biztosít előzetes kötelezettség vállalás formájában.

Ismét lehet majd busszal közlekedni a Városkapu utcában. Az M3 autópálya mellett működő cégek, illetve a munkavállalóik és a vásárlók számára jelenleg gondot okoz, hogy itt nem jár a busz. A 224-es járatot ugyanis finanszírozási problémák miatt tavaly megszüntette a BKK. Kiderült viszont, hogy a cégek, az alkalmazottak megtartása érdekében, finanszíroznák a járatot. Nyáron az önkormányzat több alkalommal egyeztetett a BKK-val a lehetséges megoldást keresve. Végül abban állapodtak meg, hogy az Újpest-központ és a Városkapu utca végállomások között 205-ös jelzéssel új járatot indítanak. Azonban a próbaúton rájöttek, hogy hogy a Városkapu utca Mogyoród útja felé eső végén található T-kereszteződés nem alkalmas arra, hogy a busz egy ívben megforduljon. Miután egy körforgalom megépítése túl drága lett volna, október elején három cég is felajánlotta, hogy a menetrend szerint közlekedő busz megfordulhat a Városkapu utcai telephelyén belül. A BKK a Metro Áruház parkolóját megfelelőnek találta erre, így hajlandó szerződést kötni az önkormányzattal. Cserdiné Németh Angéla az erre vonatkozó előterjesztést sürgősséggel nyújtotta be, mert a BKK ajánlata november 15-ig érvényes. A Képviselő-testület pedig felhatalmazta a polgármestert, hogy egyeztessen az ügyben, majd pedig a szükséges megállapodásokat megkösse.

Döntött a Képviselő-testület, megújul a Fő út–Széchenyi tér közötti elhanyagolt terület. A tervező a jelenleg elkerített részre modern, igényes parkot álmodott, minőségi burkolatokkal, kreatív zöldfelülettel, korunk változékony időjárási viszonyaihoz alkalmazkodó, innovatív módszerekkel telepített növényfajokkal, szökőkúttal, párakapuval, utcabútorokkal. Több változat is készül, amelyek közül az kapott zöld utat, amelyikben a felsoroltakon kívül télen-nyáron működtethető, zöldtetős kávézó is helyet kapott. Egy majdani jégpálya építését szintén előkészítik.

Emlékezhetünk: tavaly októberben, az energia-vészhelyzetben határozatban szólították fel takarékosságra az önkormányzat intézményeit. Miután az intézkedés a várt eredményt hozta, a Képviselő-testület úgy döntött, ahol indokolt, idén télen is hosszabb szünetet rendelnek el, illetve odafigyelnek arra, hogy a fűtési szezonban sehol ne pazaroljanak az energiával.

A sportközpontokat a most elfogadott határozat értelmében az utolsó bajnoki mérkőzést vagy versenyt követő hétvégéig lehet használni, a Sződliget Házban pedig a téli szünethez alkalmazkodik a nyitva tartás. A Csokonai Nonprofit Kft. telephelyeinek helyet adó épületek többsége korszerűtlen, felújításra szorul. Éppen ezért az Újpalotai Közösségi Házban, a Kozák Téri Közösségi Házban, valamint a Helytörténeti Gyűjteménynél november 15-étől jövő év február 28-áig téli szünet lesz. A Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, a KIKÖTŐ – Ifjúsági Sziget, illetve a Zöld Klub viszont változatlanul fogad látogatókat. A Pestújhelyi Közösségi Háznak pedig csupán a felső szintét zárják le, az épület alsón zajlanak majd programok.

Az önkormányzati óvodák, bölcsődék december 27. és 29. között zárva lesznek, az ünnepnapok miatt viszont a valóságban a téli szünet előtt, december 22-én, pénteken várják teljes műszakban a kicsiket. A szünet pedig 2024. január 8-a hétfőig tart. Január 2-től január 5-ig az óvodások számára az Újpalotai Összevont Napsugár 1. Tagóvodája biztosítja az ügyeletet. Ebben az időszakban a bölcsődéseket az Egyesített Bölcsődék ldevár Tagbölcsődében várják. A téli zárva tartásról és az ügyelet rendjéről közös hirdetmény készül, amelyet legkésőbb november 6-áig az óvodákban, bölcsődékben is kifüggesztenek.

Több mint három éve szolgálja a XV. kerületieket a CT-berendezés a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben. Miután a sugárforrás élettartamát sem a berendezés forgalmazója, sem az azt kizárólagosan szervizelő cég nem tudja meghatározni, ezért a cseréről érdemes időben gondoskodni. Túl korán azonban nem érdemes megvásárolni, mert a leszállításkor a garanciaidő is elkezd ketyegni. A sugárforrást viszont úgy is meg lehet rendelni, hogy a szerződéskötéstől számított 12 vagy 24 hónapon belül akár 3-4 nap alatt szállítsák, beüzemeljék, így folyamatosak lehetnek a vizsgálatok. Cserdiné Németh Angéla ezért javasolta, hogy a fenti feltételekkel még ebben az évben indítsák el a közbeszerzést, amit a testület elfogadott. A határozat értelmében a nyertes ajánlattevővel kétéves szállítási határidőre vonatkozó szerződést kötnek. Erre pedig a szükséges, bruttó közel 38 millió forintot az idei költségvetésben az általános tartalék terhére biztosítják.

Rendkívüli támogatást ad a kerület a Meixner Alapítványnak, amely nem csupán iskolát működtet a Tóth István utcában, hanem egyebek mellett a kerületben élő, egyéni bánásmódot igénylő gyermekekkel is foglalkozik. Az önkormányzat évente 15 600 000 forinttal támogatja az alapítványt, ezt az összeget márciusban át is utalták. Szeptemberben azonban ezenfelül rendkívüli anyagi segítséget kért a kerülettől az alapítvány. Januárban ugyanis elromlott a Meixner Iskola kazánja, amit a téli hidegben azonnal meg kellett csináltatni. A javítás 614 045 forintba került. A 2023-as év nem várt kellemetlenséget hozott az iskolának és az alapítványnak, így a kazánjavításra fordított összeg hiányzott a költségvetésből. Az egyszeri támogatást Cserdiné Németh Angéla javaslatára megszavazta a Képviselő-testület. Ahogy azt is, hogy ebben a számukra nehéz időszakban a Meixner Iskolát fenntartó alapítvány az önkormányzattól bérelt ingatlanaiban egyes termeket, épületrészeket albérletbe vagy harmadik személy részére használatba adhassa.

Ezúttal az önkormányzati képviselők megválasztották a XV. kerület Helyi Választási Bizottság tagjait, póttagjait. A törvény értelmében ugyanis a választás évét megelőző esztendőben október 1. és november 30. között ezt meg kell tenni. A helyben működő választási bizottság tagja lett: dr. Forgács József Péter, dr. Imre Miklós, illetve dr. Varga Pál. Póttaggá választották Millián Györgyöt és Novák Károlyt. A törvénynek megfelelően személyükre dr. Kevevári Edit jegyző, a helyi választási iroda vezetője tett javaslatot. Egyébként dr. Forgács József Péter és dr. Imre Miklós tavaly február óta a Budapest 12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottság tagja, a megbízatást jelenleg is betöltik. A tagok és póttagok a testületi ülésen le is tették az esküjüket.

A Képviselő-testület előtt a XV. kerületi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat új vezetői szintén esküt tettek. Polgármesterük Sütő Erik lett, alpolgármesternek Pécsi Renáta Pannit, Rákoskerti Bálintot, illetve Vincze Krisztiánt választották, a jegyzői tisztet pedig Grenyó Bianka tölti be. Gábor Balázs hosszú évek után leköszönő polgármestertől Cserdiné Németh Angéla búcsúzott.

A hónap rendőre ezúttal Libor Ferenc rendőr zászlós lett.

Comments are closed.