A tél közeledtével egyre többen fordulnak orvoshoz légúti betegségekkel és influenzavírusos tünetekkel.

– A hideg idő beálltával ez már szinte természetes jelenség – mondta dr. Szinetár László rákospalotai körzeti orvos –, az influenzaszezon csak ezután kezdődik.
A szakember szerint a vírus megjelenése szinte elkerülhetetlen, de oltóanyag beadatásával elejét vehetjük a betegségnek. Az oltásoknak pedig most van itt az ideje, ugyanis csak négy-öt hét elteltével kezdik kifejteni hatásukat, és akkor már javában benne leszünk az influenzaszezonban.
– Sajnos, évről évre csökken az oltási kedv. Idén már azok a betegek is elmaradnak, akik tavaly ilyenkor még beoltatták magukat. Pedig a térítésmentes oltás alsó korhatárát 65-ről 60 évre vitték le – mondja a szakember.
Az influenza nem tréfadolog, főleg idős vagy legyengült szervezetek esetében a szövődmények a vírusnál is nagyobb problémákat okozhatnak. Tehát, ha hirtelen magasra szökik a lázunk, izom- és ízületi fájdalmat érzünk, levertek és gyengék vagyunk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.
– Az influenzavírusnak nincs gyógyszeres gyógy­módja, ilyenkor tüneti kezelést, lázcsillapítást, sok pihenést ajánlunk, amelyet azért érdemes betartani, hogy elkerüljük a bakteriális fertőzéseket. Ez utóbbiak ellen már léteznek antibiotikumok, de például a tüdőgyulladás már kórházi kezelést igényel – vázolja a körzeti orvos.
Az influenza ellen százszázalékos védelem nem létezik, de védettséget szerezhetünk az oltással. Emellett ajánlott a téli időszakban rendszeresen C- és D-vitamint szedni és nagyobb hangsúlyt helyezni a ­higiéniára.

Már kérhető a háziorvosoktól az influenza elleni védőoltás. A rizikócsoportokba tartozók részére 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre – írja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ingyenes oltásra a 60 év felettieken kívül a bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak.

Comments are closed.