Illetményekről és a bizottsági tagokról is döntöttek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Amint arról már beszámoltunk, az október 29-ei alakuló ülésen a képviselők átvették mandátumukat és letették esküjüket, valamint megválasztották az alpolgármestereket. Tóth Imre általános alpolgármester, Tóth Veronika szociális ügyekért felelős alpolgármester, dr. Matlák Gábor társadalmi megbízású alpolgármester lett. A november 6-i ülésen a bizottsági helyekről is döntöttek.

Az október 29-i ülésen Cserdiné Németh Angéla polgármester ünnepi beszédében először köszönetét fejezte ki azért, hogy az összefogás valamennyi jelöltje nyert az egyéni választókerületekben. Mint mondta, a jövőben azokért is dolgoznak majd, akik most nem rájuk szavaztak, hogy legközelebb az ő bizalmukat is elnyerjék. Hozzátette: eleven, pezsgő, demokratikus közösségi életet ígér a következő öt évben a kerületben. Azt is elmondta, hogy a költségvetés elfogadása után azonnal elkezdték az elmaradt vállalások teljesítését.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Pintér Gábor szólt arról, hogy megalakult az ötfős Fidesz-frakció, melynek vezetője Lehoczki Ádám. Pintér Gábor egyben azt is bejelentette, hogy lemond képviselői megbízatásáról, helyét dr. Szalay Kornél Géza veszi át. Hozzátette, nem távolodik el a politikától, a Fővárosi Közgyűlésben dolgozik tovább képviselőként.

Tóth Imre arról számolt be, hogy vezetésével megalakult 14 képviselővel a Mindenki a Tizenötödikért-frakció. Az általános helyettese Legárd Krisztián, a frakcióvezető-helyettesek pedig Palocsai Béla és Szilvágyi László.

Ezt követően a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről és költségtérítéséről határozott a testület. Cserdiné Németh Angéla havi bruttó 1 052 200 forint illetményre és 149 576 forint költségtérítésre, Tóth Imre alpolgármester havi bruttó 897 500 forint illetményre és 134 625 forint költségtérítésre, Tóth Veronika alpolgármester havi bruttó 855 845 forint illetményre és 127 139 forint költségtérítésre, míg dr. Matlák Gábor társadalmi megbízású alpolgármester havi bruttó 448 727 forint tiszteletdíjra és 67 309 költségtérítésre jogosult.

A következő napirend keretében az szmsz módosításáról határoztak. Ennek részeként átalakult a bizottsági struktúra. Az új ciklusban a Pénzügyi Bizottság, a Kerületfejlesztési Bizottság, a Kulturális Bizottság, a Népjóléti Bizottság, a Jogi Bizottság és a Budapest Bizottság készíti elő a testületi döntéseket.

A grémium döntött a tanácsnoki rendszer létrehozásáról is. A testület által választandó tanácsnokok egy-egy a kerület élete, fejlődése szempontjából fontos területért felelnek majd.

A testület támogatta a képviselői tiszteletdíjak 10 százalékos emelését, valamint döntöttek a civil szervezetek 2019-es támogatásáról is.

A képviselő-testület munkája november 6-án folytatódott. Az ülés elején dr. Forgács József, a hvb elnöke átadta mandátumát az előző ülésről hiányzó Szilvágyi Lászlónak és Vékás Sándornak, akik letették képviselői esküjüket.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A továbbiakban az állandó bizottságok tagjainak megválasztása volt napirenden. A személyi döntéseket megelőzően éles, olykor személyeskedő vita alakult ki a Fidesz és a Mindenki a Tizenötödikért frakciók között. A Fidesz kifogásolta a nekik juttatott bizottsági helyek számát, valamint azt, hogy a Népjóléti Bizottság külsős tagjának jelölték Mihály Gergőt, Cserdiné Németh Angéla polgármester fiát. A Mindenki a Tizenötödikért-frakció több tagja azzal érvelt, hogy László Tamás polgármestersége idején az akkori ellenzék sem kapott egyetlen külsős bizottsági helyet sem, és akkor is volt példa arra, hogy képviselő rokona külsős bizottsági tagként dolgozott. Emellett Mihály Gergő szakértelmével indokolták bizottsági tagságának jogosságát.

Végül a testület nagy többséggel megválasztotta a hat bizottság egyenként hét tagját. A Pénzügyi Bizottságban Bodó Miklós, a Kerületfejlesztési Bizottságban Szilvágyi László, a Kulturális Bizottságban Legárd Krisztián, a Népjóléti Bizottságban Király Csaba, a Jogi Bizottságban Deschelák Károly, míg a Budapest Bizottságban Bihal Dávid tölti be az elnöki tisztséget.

A képviselők Vékás Sándort határozatlan időre közrendvédelmi tanácsnokká, Deschelák Károlyt határozatlan időre a kerületek közötti egyeztetésért felelős tanácsnokká választották meg.

Az utolsó napirend keretében megválasztották az önkormányzat gazdasági társaságainak felügyelőbizottsági tagjait, akiknek megbízatása öt évre szól.

A következő testületi ülés november 21-én 9 órakor kezdődik.

Comments are closed.