Idén előbb támadnak a kullancsok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsok elterjedésére, ezért az állatban rejtőző kórokozók elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György felhívta a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is előbb kell beadatni. A teljes védettséghez, egy-három hónap különbséggel, két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki a hatását. Az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe fúródása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.

Az állat nem csak az erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe, a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöldterületen is jelen van. Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein.

Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.

Comments are closed.