Hogy az autónk meg ne fázzon

A téli időszámítás beálltával nemcsak szervezetünknek, hanem autóinknak is át kell állni egy másik „életre”. A téli autózás nem kevés meglepetést tartogat, és nem csak a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek.

Autó téliesítése/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Autó téliesítése/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Még a hideg beállta előtt ellenőriztessük az autó futóművének állapotát, amelyhez szakember szükséges. A benzinkutakon ingyen megnézethetjük a fagyálló szintjét, viszont a jármű fűtő- és párátlanító rendszerét, valamint az ablaktörlő lapátok állapotát magunk is megvizsgálhatjuk. Ha a nyári időszakban az akkumulátorral gondjaink voltak, azt mihamarabb cseréltessük ki, hiszen ha a melegben nehezen indult az autó, a mínuszokban szinte biztos, hogy nem fog működni – tanácsolja Hernádi Zsuzsa, a Safdrive Kft. ügyvezetője.
Ha télen hosszabb útra indulunk, mindenképpen legyen nálunk túlélőcsomag, amelybe rakjunk takarót, kesztyűt, meleg, vízálló ruhát, egy-két csomag kétszersültet, meleg italt, tűzgyújtó szerszámot, zseblámpát, pénzt, térképet és feltöltött mobiltelefont. Bármilyen furcsának is tűnhet, autónknak is szüksége van túlélőcsomagra, zárolajozó sprayre, jégoldóra, jégkaparóra, kefére, tartalék szélvédőmosó folyadékra, hóláncra, kisebb ásóra és tartalék benzinre.
Az előttünk álló hónapokban, amennyiben lehetséges, a tank folyamatosan legyen tele, tanácsolja a szakember. Ennek egyik oka, hogy a nagyobb tömegű üzemanyag lassabban hűl le, ezért a járművet is fűtheti. Ez pedig nagy szolgálatot tehet akkor, ha lakott területtől távol akadunk el.

Comments are closed.