Kerületi tulajdonba került a volt orosz kórház és a Novák-piachoz tartozó terület

László Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt a sajtónak az október 28-án tartott tájékoztatón, hogy a kormány októberi döntése értelmében száz százalékban a XV. kerület tulajdonába került az egykori orosz kórház területe, valamint a hajdani Novák-piachoz tartozó csaknem 4000 négyzetméteres ingatlan.

– Az Őrjárat utcában található hét hektáros ingatlanon a kormány által segítendő feladatok megegyeznek a helyi önkormányzat által 2010-2014 között megfogalmazott célokkal. Ennek alapján 50 százalékban egészségügyi intézményt kell létesíteni, a fennmaradó részen szociális, rekreációs, sport, kulturális, közművelődési intézmények helyezhetők el – közölte László Tamás.

Észak-Pesti Kórház, kápolna/Fotó: XV Média, Vargosz

Észak-Pesti Kórház, kápolna/Fotó: XV Média, Vargosz

Az önkormányzat az ingatlanon az állam támogatással már megvalósította a Rákospalotai Mentőállomást, továbbá a tervek szerint a 16. jelű épületben helyezik el a Bezsilla Nándor utcai orvosi rendelőt és a Szentmihályi úti Tüdőszűrőt és Tüdőgondozót. Ez utóbbira csaknem 400 millió forintot szánt a 2014. évi költségvetésből az önkormányzat. További épületekre vonatkozóan is elkészültek a tervek, amelyeket egy összefüggő intézményhasznosítási koncepcióba illeszt az önkormányzat. Ezek között szerepel egy uszoda építése is. A hely kijelölésével kapcsolatban a kerület korábbi vezetése megtette a kezdeményező lépéseket a kormány felé.

Az egykori Észak-Pesti Kórház területéről a hajdani Novák-piacra is kilátogattak a helyi kormánypárti képviselők. Az állam támogatásával ugyanis a Rákospalota-Újpest vasútállomáshoz tartozó köztér és közpark fejlesztése is megvalósulhat, parkolók létesülhetnek az elhanyagolt placcon kiegészülve kiskereskedelmi és vendéglátási szolgáltatásokkal.

– A nagy értékű ingatlanberuházások meghaladják a helyi önkormányzat erőforrásait. A területek hasznosítása állami és uniós források bevonása nélkül elképzelhetetlen. Éppen ezért az ingatlanra készülő szakmai program és építészeti koncepcióterv csak a kormánnyal való szoros egyeztetéssel és együttműködésben készülhet – fejtette ki véleményét dr. Pintér Gábor, a kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Monostori Zsolt, a Jobbik helyi alapszervezetének elnöke pedig a támogatásukat nyomatékosította, miszerint programjukban ők is kiemelten foglalkoztak a városrész ezen jelentősen elhanyagolt területével. Mint mondta bíznak benne, hogy végre a helyi közösség érdekében sikerül hasznosítani az ingatlanokat.

Comments are closed.