Hárspataki Gábor ott lesz az olimpián!

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Hárspataki Gábor, az MTK karatésa kihasználta a lehetőséget, és kivívta a tokiói szereplés jogát az utolsó, párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen. Ezzel eldőlt, hogy a vízilabdázó Keszthelyi-Nagy Rita után ő lesz a második olimpikonja a kerületnek.

A karate először fog szerepelni az olimpia programjában, ezért szinte minden karatés ott akart lenni Tokióban. A kvalifikáció azonban nagyon nehéznek tűnt, több mint két éve tartott már az a versenysorozat, ahol pontokat gyűjthettek a  sportolók. Hárspataki Gábor végig küzdött, ám úgy tűnt, ha nem sokkal, de le fog maradni az olimpiáról. Sajnos, a pandémia sem kedvezett neki, hisz a járvány miatt számos verseny elmaradt, aminek következtében a világranglistás helyek is „beragadtak”. Nem sokkal Tokió előtt  azonban megszerezte a hőn áhított kvótát. A párizsi kvalifikációs versenyen ugyanis súlycsoportonként az első három helyezett tokiói repülőjegyet kapott. Hársi és a Sensei tehát mindent egy lapra feltéve, gyakorlatilag jó egy éve erre az egy versenyre készültek.

Nem volt könnyű, hiszen a speciális szabályok miatt hiába vívta ki valaki egyenes ágon a döntőbe jutást, az elődöntő négy résztvevőjét újra mérkőztették egymással, és ezen a mini tornán kellett eldönteniük, hogy ki lesz a három továbbjutó. Hárspataki Gábor a 75 kilogrammos súlycsoport selejtezőjében, sorrendben egy portugál, egy lengyel, egy hongkongi, egy belga és egy jordán ellenfelet vert meg, így ő is a döntőbe masírozott. Ez most csak azt jelentette, hogy az esti négyes körmérkőzésen újabb három küzdelemben kellett részt vennie. Ránk is ijesztett, mert rögtön az első mérkőzésén vereséget szenvedett kazah riválisától. Ezt követően azonban hátrányból fordítva ismét megverte jordán ellenfelét, majd egy taktikus mérkőzésen döntetlent ért el a német Bitsch-csel szemben, így megszerezte a harmadik, még éppen kvótát érő helyet. Hárspataki Gábor sporttörténelmet írt, hisz a sportág első olimpiáján ő lesz az első és egyetlen magyar karatés, aki tatamira léphet majd.

Fotók: XVMÉDIA, Vargosz

– Nagyon boldogok vagyunk. Mindent megtett a Magyar Karate Szakszövetség, az edzőm és ez a kis ország, megvan az eredménye:  augusztusban ott leszünk az olimpián. Jól ment a selejtezőkben,  este sem törődtünk a vereséggel, dolgoztunk tovább, és  sikerült! 2016 augusztusa óta vágyom erre, amióta bejelentették, hogy ott lesz a karate a tokiói olimpián. Végig hittem benne,  ezért dolgoztunk minden nap – mondta közvetlenül a verseny után az újdonsült olimpikon Hárspataki Gábor.

Hárspataki Gábor és az ugyancsak a párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen szereplő, utánpótláskorú Ilankovics Aleksandra, valamint az edzőjük, Fischer Mihály június 14-én érkeztek haza. Az MTK-s trió még aznap délután lement a Nádastó utcai karate terembe, ahol ünneplő közönség várta őket.

– Az ilyen fogadtatások erősítik meg, hogy van értelme  ennek a munkának – mondta Fischer Mihály Sensei. – Pályafutásom során többször volt már alkalmunk az ünneplésre, azonban ez a verseny,  korona lehet eddigi pályafutásunkra. Sikerült bebizonyítanunk, hogy még egy oly picinyke teremből is, mint a miénk, ki lehet jutni  az olimpiára. 

Hárspataki Gábort június 23-án a XV. kerületi önkormányzat is köszöntötte. 

Fischer Mihály szerint Hárspataki esetében jó volt a sorsolásuk, amit sikerült is kihasználniuk. A tanítványa rendkívül koncentrált, lépésről lépésre haladt előre, egészen a négyes döntőig.

– A Sensei nemcsak egyszerűen mögöttem ült, hanem egyenesen ott állt mellettem, és velem együtt küzdött – mondta a kerület újdonsült olimpikonja, Hárspataki Gábor, aki mindjárt sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyar karatésként kijutott a nyári olimpiára.  

 

A pestújhelyi karate szakosztály egy másik versenyzője, a mindössze 18 esztendős Ilankovics Aleksandra is közel volt a bravúrhoz. Az olimpiai kvalifikációs versenyért még a ballagását is feláldozó fiatal sportoló  csak egy győzelemre volt attól, hogy részt vehessen a mindent eldöntő négyes körmérkőzésen, a nők 61 kilogrammos súlycsoportjában. Végül az utolsó küszöbben megbotolva kikapott kazah riválisától, így számára a következő, párizsi olimpia elérése maradt a realitás.

Fischer Mihály elmondta, nagyon büszke a másik kvalifikáción járt tanítványára is. Ilankovics Aleksandra ugyanis élete második felnőtt versenyén mindjárt az olimpiai szereplésért küzdhetett. – Ilyen szituációban egy versenyző örül, ha találatot ér el. Szandi azonban zseniális teljesítményt nyújtott, és csak egy apróságon múlott, hogy nem jutott a csoportjában a négyes döntőbe. A véleményem szerint, ami az ő dolga volt, azt megtette, bemutatkozott a világnak. Innentől kezdve már csak rajta múlik, mikor fog berobbanni a nemzetközi élmezőnybe.

 

 

 

Comments are closed.