Fontos változás jön a civil szervezetek életében

A magánszemélyek május 20-áig már döntöttek arról, hogy kinek ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. Most a civil szervezeteken a sor, hogy a kedvezményezetti feltételek igazolásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) keresztül hozzájuthassanak az összegyűlt adományokhoz. Sőt, jogszabályváltozás miatt már a 2015-ös esztendőre is gondolniuk kell – írja közleményében a NAV.

forrás: budapestinfo.hu

forrás: budapestinfo.hu

Az idén több mint 9 és félezer fővárosi és Pest megyei civil szervezet részére érkezett személyi jövedelemadó felajánlás, együttesen 3,5 milliárd forintot meghaladó összegben. A NAV a potenciális kedvezményezetteket szeptember 1-jéig tájékoztatta a várható összegről és azokról a törvényi feltételekről, amelyek meglétét a levél kézbesítését követő 30 napon belül – a 1437A adatlapon – igazolniuk kell. A kedvezményezetté válás feltétele, hogy a belföldi székhelyű szervezet legalább a rendelkezés évének első napját megelőző két évben szerepeljen a bírósági nyilvántartásban, nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet végezzen, továbbá közvetlen politikai tevékenységet ne folytasson.

Fontos változás, hogy a felajánlások felhasználásáról szóló jogszabály módosítása miatt 2015-től már csak azok a szervezetek részesülhetnek a személyi jövedelemadó 1 százalékából, amelyek előzetesen regisztráltatták magukat a NAV-nál.

Azok, amelyek az idén felajánlást kaptak, az előzetes regisztrációs igényüket a 1437A adatlapon jelezhetik. Külön regisztrálniuk csak azoknak a szervezeteknek kell, amelyeknek a NAV nem küldött felhívó-tájékoztató levelet (vagy mert nem részesültek felajánlásban, vagy például a két éves várakozási idő miatt csak a 2015-ös rendelkező évben lehetnek első alakalommal kedvezményezettek). Nekik a 14EGYREG elnevezésű elektronikus adatlapon  2014. szeptember 30-ig kell regisztráltatniuk. A határidő jogvesztő, a késedelem kimentésére igazolási kérelem nem terjeszthető elő.

Az előzetes regisztráció célja, hogy a feltételeket igazolt, lehetséges kedvezményezettek adószámának, nevének és székhelyének előzetes közzétételével a NAV megkönnyítse a magánszemélyek felajánlását.

Budapest, 2014. szeptember 25.

                                                                                  Nemzeti Adó- és Vámhivatal            

                                                          Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága                 

Comments are closed.