Filmek, amikkel a sakkhoz is közelebb kerülünk

Átlagos olvasási idő: 3 perc

Bár szinte mindenki látott már a különféle művészetekben sakkhoz köthető ábrázolást, azt bizonyára kevesen tudják, hogy a sakk filmen történő megjelenítése a filmművészettel egyidős. Ennek legegyszerűbb formája életrajzi ihletésű, de sok alkotás foglalkozik a sakk és a háború, a politika, a szerelem, a halál megjelenítésével, összehasonlításával.

Két némafilm is bemutatásra került 1916-ban, ami a sakkozáshoz köthető. Az olasz Lucio D’Ambra filmrendező Király, bástyák, bohócok alkotása már címében is árulkodó. Az olaszok a futókat nevezték bohócoknak, tehát a cím sakkfigurákra utal. A történet a sakkjátszma királyának alakjában megjelenő Rolando herceg szerelmi kalandjairól szól. A cselekmény során sakkbalett is látható.

Alekszandr Uralszkij orosz filmrendező Az élet sakkjátéka címmel szerelmi filmdrámát készített Vera Holodnaja főszereplésével. Az alkotás zárójelenete olyan álarcosbál, ahol a táncosok sakktáblán mozognak.

A szintén orosz Pudovkin 1925-ben készült Sakkláz című filmje egy, a menyasszonyát a sakk miatt hanyagoló férfiról szól, akit a nő elhagy.

Egy évvel később, 1926-ban került bemutatásra A sakkjátékos, a francia Raymond Bernard alkotása. Ez volt az első sakkos némafilm, melyből 1938-ban hangosfilm is készült. A történet Kempelen Farkas sakkautomatájáról és egy lengyel katonatisztről szól, aki az automatába bújva játszik.

A svéd Ingmar Bergman 1957-ben A hetedik pecsét címmel filmdrámát készített, egy keresztes lovag és a Halál sakkmérkőzéséről, mely a pestis sújtotta sötét középkorban játszódik.

A francia Louis Daquin 1946-os filmje egy szerelmi háromszögről és egy sakkjátszmáról szól. A cselekmény a 16. századi Flandriában történik. A háromszög női főszerepét Marie Mauban, a két vetélytárs férfit Pierre Blanchar és Jean Dasailly alakítja.

A boldogság madara című szovjet alkotás, Alekszandr Ptusko filmje népmese, egy novgorodi kereskedő kalandjairól. A főszereplő egy különös sakkpárbajt vív egy maharadzsával. Így próbálja megszerezni annak híres, lányfejű főnix madarát.

Szintén meseszerű az Éljen a királynő című holland családi kalandfilm, melyet Esmé Lammers rendezett, 1995-ben.

Egy kislány az anyjával és nagyapjával él. Apjával, aki neves sakkozó, csak ritkán találkozik. A gyermek minden vágya, hogy egyesítse a családot. Megtanul sakkozni, de nála a királynő lesz a fővezér, aki életre kel és sok meglepetésben részesíti a kis főhőst.

A Végzetes végjáték francia romantikus filmdráma 2000-ben került bemutatásra. Alekszandrnak a sakk az egyetlen szenvedélye, ám megismerkedik Nataljával és szerelmes lesz. A hallgatag sakkzseni és az erős akaratú szépség történetét Marleen Gorris rendezte.

A Gyilkosság lólépésben német – amerikai krimi 1992-ben került bemutatásra Carl Schenker rendezésében. Egy fiatal lány sakkvilágbajnokságot szervez, s a versenyen felfigyel egy zseniális nagymesterre. A szenvedélyes kapcsolatukban a lány gyilkosság áldozata lesz.

Természetesen a magyar filmrendezők is sokszor választották, választják munkájuk témájául a sakkot, e remek szellemi játékot.

Várkonyi Zoltán a világ talán leghíresebb sakkos alkotását, Stefan Zweig Sakknovelláját vette alapul és rendezett belőle 1959-ben tévéjátékot. A film szereplői Pálos György, Náray Teri, Major Tamás, Ungváry László, Kovács Károly, Bárdy György, Korompai Vali, Szatmári István, Dömsödi János.

Félix László filmrendező 1977-ben készített tévéjátékot Sakk-matt címmel. Az alkotás zenéit Fényes Szabolcs szerezte. Főszereplők: Halász Judit, Ruttkai Éva, Mensáros László, Szerencsi Éva, Kalocsay Mihály, Németh Ferenc, Izsó Vilmos, Harkányi Ödön. A történet I. Stuart Anna angol – skót királynő, Lady Malborough, valamint Abigail személyekhez köthető.

Sakk címmel 2010-ben került bemutatásra Orosz István animációs filmje. Egy százéves sakkparti feldolgozása, a bolsevik párt két vezetőjének küzdelme.

Tóth Barnabás filmrendező még 2020-ban kezdett el dolgozni Szurmai János ötletének feldolgozásán. Szurmai sajátos módon írta át a Sakknovellát. A film 1956-ban játszódik. Főhősei egy fiatal pár, akik menekülnek a szocialista rendszer elől. A forgatásba a covid járvány erősen beleszólt, de ez év elején a készítők elkezdték a vágást és az utómunkálatokat. A főszerepeket Váradi Gergely és Varga-Járó Sára alakítják. Szerepel még Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori is. A film címe: Mesterjátszma.

SZÖVEG: Száraz Sándor, a Magyar Sakkszövetség egykori főtitkára

KIEMELT KÉP: Queen’s Gambit /Netflix

Comments are closed.