Fenyőmustra – Mit válasszak?

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Karácsony előtt az egyik legfontosabb kérdés: milyen fánk lesz, és honnan szerezzük be? Egyre népszerűbb a mű- és a cserepes fenyő, a vágottak közül pedig még mindig a luc a legkeresettebb, de a nordmann sem sokkal marad el.
Magyarországon tavalyhoz hasonlóan várhatóan az idén is 2-2,2 millió vágott fenyőt értékesítenek, pedig az árusításuk most később, december 10-e környékén kezdődött el. Egyre többen keresik a cserepes fenyőket, amelyek eladása 15-20 ezerre emelkedhet a tavalyi tízezer darab után, emellett műfenyőkből is 100 ezerrel többet, mintegy 300 ezret adhatnak el – nyilatkozta az MTI-nek Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke.
Idén minden kategóriának nőtt az ára, az euró-forint árfolyam változása elsősorban a nordmann fenyőre van hatással, amelyből évente 500-600 ezer érkezik az országba. Az import felfelé húzza a hazai termesztésű fák árát is, így a luc ára már egyre jobban közelít a külföldi fenyőkéhez.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

– A luc méterenkénti átlagára 3500-4000 körül mozog, az ezüstfenyőé 5000, míg a nordmanné 6000-7000 forint. Az ár nemcsak a mérettől, hanem a származási helytől, így a minőségétől is függ – mondta a szakember.
A tavalyi évhez hasonlóan a vágott fenyők közül 50 százalékban lucot, 30-40 százalékban nordmannt értékesíthetnek az idén is, az összes többi fajta pedig alig 5 százalékot tesz majd ki.
Tévhit, hogy az ünnephez közeledve frissebbek a fák, mivel azok kitermelését novemberben végzik. A tartósság megőrzése érdekében a vásárlást követően a fákat hűvös helyen kell tárolni.
Ha van hely, ahová az ünnepek múltával kiültethetjük a fenyőfát, akkor választhatunk földlabdást is. Ezek 60-80 centiméteres magasságtól kaphatók: a lucfenyő 5000–7000, az ezüstfenyő 6000–10 000, míg a nordmann 6500–12 000 forinttól vásárolhatók a kertészetekben. Fontos, hogy a fa hidegről melegbe költöztetésekor ne kapjon hősokkot. Adjunk a fának kellő időt az akklimatizációra, különben elpusztul. Ehhez néhány nap, esetleg 2 hét szükséges, attól függően, hogy odakint mennyire alacsony a hőmérséklet.
Egyre népszerűbb a műfenyő is, hiszen több évig használható anélkül, hogy lehullatná tűleveleit. Ezzel pénzt spórolhatunk meg, még akkor is, ha először nagyobbak a költségei, mint ha élő fenyőt vásárolnánk. Tökéletes alakja van, nincs vele gond és takarítani sem kell utána. Hátránya, hogy megsemmisítésekor mérgező anyagok szabadulnak fel. A műfenyő gyártásához és szállításához sokkal több energia szükséges, mint egy élő fenyő kitermeléséhez. Az elsősorban Kínából érkező, import műfenyő ökológiai lábnyoma a szállítás miatt kedvezőtlenebb.
Az árak rendkívül változatosak, hiszen kicsi, 90 centi magas fácskától az akár 2,5 méteresig minden kapható. Előbbi már 2000 forintért megvásárolható, míg méretes társa több tízezer forintba kerül. Legtöbben a 180–230 centiméter magasságú fákat keresik, melyek ára 15 ezertől 30 ezer forintig terjed.

Comments are closed.