’56-os Fejfát avattak a Karácsony Benő parkban

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Lobogás emlékműnél tartott délelőtti ünnepség után a Karácsony Benő parkban folytatódtak az ’56-os megemlékezések délután október 23-án. Az új ’56-os Fejfa avatásán, amit az önkormányzat állíttatott a szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére, a Dózsa gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort. A fejfát Sárai Nándor fafaragó készítette.

Diákok megemlékezése/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Diákok megemlékezése/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ezt követően  Mécs Imre politikus beszélt, akit az 1956-os forradalomban előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. – Életem legnagyobb élménye volt, amikor a Kossuth téren összegyűlt négy-ötszázezer ember között magam is ott lehettem – mondta az ünnepség díszvendége. – Nem kellett beszélnünk, mert mindenki ugyanazt gondolta. Az egész nemzet szabadságot és önrendelkezést akart. Azon a hatvan évvel ezelőtt októberben ennek a reménye csillant fel.

Mécs Imre/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Mécs Imre/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ő emlékező szavai után Bácskai Endre, az 56-os Szövetség XV. Kerületi Szervezetének elnöke, a kerület díszpolgára mondott beszédet, aki kiemelte, „hatvan éve tíz napig egy párt-tatlan, szabad országban élhettek az emberek. Annak reményében ünnepeljük meg ennek a fontos eseménynek az évfordulóját, hogy ez az állapot egyszer majd megismétlődhet a történelemben” .

Bácskai Endre/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Bácskai Endre/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A beszédek után Bácskai Endre, Mécs Imre  és Hajdu László polgármester közösen leplezték le az ’56-os fejfát, amit aztán a résztvevők megkoszorúztak.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

56logo

Comments are closed.