Etikai kódex

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Mélyen Tisztelt képviselő Úrhölgyek, Urak, Pártvezetők!

     Az XV Média Nonprofit Kft., figyelemmel a közelgő 2018-as országgyűlési választásokra, szeretné tájékoztatni Önöket, hogy az üzemeltetésében működő XV-TV és a kiadásában megjelenő ÉletKépek újság a médiatörvény, a sajtótörvény és a választójogi törvény ide vonatkozó paragrafusai alapján, milyen megjelenési lehetőségeket biztosít a választáson érvényesen indulni kívánó jelölteknek, illetve az Őket jelölő szervezeteknek.

  • XV-TV

Az XV-TV közösségi műsorszolgáltatóként van bejegyezve az NMHH-nál, így a rá vonatkozó hatályos törvények alapján a kampányidőszakban, a pártok és jelöltjeik reklámspotjait egyenlő mértékben és ingyen köteles közzétenni – „politikai hirdetés” wishek – közé szerkesztve, a reklámblokkok részeként. A televízió vezetése ezenkívül szeretne kettő kb. 30-60 perces vitaműsort készíteni a hivatalos jelöltséget megszerző képviselők részvételével, melyben egy moderátor segítségével elmondhatnák elképzeléseiket. természetesen a témákat előzetesen, minden résztvevővel egyeztetnénk. Amennyiben ez a műsor nem jöhetne létre a felek távolmaradása miatt, akkor a vitaműsorok helyett minden érvényes jelöltnek felajánlunk egyszer 15 percet, melyben egy interjú keretében  az elképzeléseit kifejtheti. Ez a lehetőség a viták elmaradása esetén mindenkinek rendelkezésére áll, függetlenül attól, hogy a többi jelölt él-e vele, avagy nem. Ha a vita elegendő (min 2 jelölt) részvetővel létrejöhet, akkor a távolmaradó(k) élhet(nek) az egyszer 15 perces ajánlattal. Bármelyik műsorelképzelés valósul is meg, televíziónk azt a műsorszám első bemutatása után közzéteszi a www.csokonai15.hu weboldalán és 6 alkalommal megismétli a televízió szerkesztett műsorában. Ezen megjelenéseken felül a „Heti hírtükör” c. műsorban a hivatalos és részünkre írásban eljuttatott sajtómeghívás esetén jelöltenként maximum heti 1 pártrendezvényről rövid maximum 2-3 perces tudósításban beszámolunk figyelemmel a „kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelv” teljesülésére. Az adott héten csak a tárgyhét péntekének déli 12 órájáig megrendezésre kerülő eseményeiről tudunk beszámolni. Amennyiben bármelyik párt hivatalos miniszterelnök-jelöltje érkezik a kerületbe a kampány során és interjút ad a televíziónknak, azt ezeken felül azonos terjedelemben leközöljük.

  • ÉletKépek

   Újságunk szeretné azt az elvet követni, amit folyamatosan is tesz, de 4 évvel ezelőtti választások alkalmával is tett, azaz hogy a „fizetett politikai” hirdetéseket mindig közzéteszi (de a hivatalos kampányidőszakban, a törvény alapján kizárólag a hivatalos, az ÁSZ-nak leadott listaárak alapján).  De az országos „nagypolitika” híreit még kampányidőszakban sem kívánja megjeleníteni, hiszen azok a többi, mindenki számára elérhető lapokban is megjelennek. Természetesen, amennyiben a kerületi lakosságot érintő, a helyi hivatalos képviselőjelölt részvételével zajló pártrendezvényre kapunk írásbeli sajtómeghívást, akkor a rövid hírek között tudósítunk róla. A választás időpontja előtt megjelenő számunkban, minden hivatalosan jelöltséget szerzett és a választáson el is induló jelöltet fényképpel, fél oldal terjedelemben szerkesztőségi cikkben bemutatunk. Amennyiben bármelyik párt hivatalos miniszterelnök-jelöltje érkezik a kerületbe a kampány során és interjút ad a újságunknak vagy hivatalos sajtótájékoztatót tart a kerületben, azt ezeken felül azonos terjedelemben leközöljük.

Ezeken felül médiafelületeinken nem kívánunk megjeleníteni kampánycélú, az országgyűlési képviselő-választáson induló pártokat, jelöltjeiket, vagy programjaikat népszerűsítő, vagy a másikat becsmérlő műsorokat, cikkeket. Kérjük, mindezek figyelembevételével tervezzék kampánymegjelenéseiket az általunk működtetetett médiafelületeken.        

Tisztelettel:

Budapest, 2018. január 08.

XV Média Kft.

Comments are closed.