Eseti bizottsággal oldanák meg a kilakoltatások ügyét – a RÁTE is helyet kapna benne

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kilakoltatásokról és erre a problémára megoldást nyújtó parlamenti eseti bizottság felállításáról tartott sajtótájékoztatót a Rászorulókat Támogatók Egyesület (RÁTE) képviseletében Németh Angéla polgármesterjelölt és a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, Székely Sándor szeptember 26-án.

A Szolidaritás elnöke lemondta, hogy országgyűlési képviselőként kezdeményezte, állítsanak fel eseti bizottságot azért, hogy a kilakoltatásokat megállítsák és a lakhatási válságra olyan megoldási javaslatokat dolgozzanak ki, amik valóban az emberek érdekeit szolgálják. Az ország jelentős részét fenyegeti, hogy el kell hagyniuk otthonaikat, mert nem tudják visszafizetni az egyre növekvő hiteltartozásukat, ezért a bankok kilakoltatják őket.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

„Ezért kértem az eseti bizottság felállítását. Az eseti bizottságba ugyanis nemcsak a parlamenti pártok delegálhatnak tagokat, hanem  minden egyes párt felkérhet civil szervezetet is, hogy vegyen részt a bizottság munkájába” – mondta Székely Sándor. Az elnök hozzátette, hogy a RÁTE egyesületet kérte fel, hogy az esetlegesen felálló bizottságban dolgozzanak, hiszen hosszú évek óta foglalkoznak a devizahitelesek problémáival, segítenek ezeken az embereken.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy nagyon fontos lesz a bizottság munkája, hiszen meg kell találnia azt a megoldást, amivel a magyar embereket meg lehet védeni a kilakoltatástól. Egyben kérte a szavazókat, hogy Németh Angélára adják le voksukat a hónap végi időközi polgármester-választáson, hogy ne olyan polgármestere legyen a kerületnek, aki pártparancsra engedélyezi a kilakoltatásokat, hanem olyan, aki megvédi őket az esetleges problémákkal szemben.

[aiovg_video id=”33312″]

Németh Angéla megköszönte a bizottsági tagságra való felkérést, és elmondta, hogy a RÁTE-ban évek óta működik jogtanácsosi szolgáltatás, ami segítséget nyújt a devizahiteleseknek, akár a per folyamán is képviselik őket. A kormány az utóbbi időben azonban nem könnyítette meg a munkájukat, ugyanis megszigorította, kik képviselhetik a károsultakat.

A jelölt azt is kifejtette, hogy a XV. kerületben is rengeteg olyan család kerülhet az utcára, akik nem tudják fizetni a több százezer forintos devizahitelüket. „Azonban nemcsak a devizahitelesek kerülhetnek ilyen helyzetbe, hanem azok is, akik önkormányzati bérlakásban élnek” – mondta Németh Angéla. Hozzátette, hogy a 2010 és 2014 közötti ciklusban 135 esetben lakoltatott ki az önkormányzat önkormányzati bérlakásban lakókat. Ez 2014 és 2018 között egyszer sem történt meg. Aki válságos helyzetbe került, azon próbáltak segíteni, esetleg kisebb komfortfokozatú lakásba költöztették őket, illetve amennyire lehetett a szociális rendszeren keresztül támogatást nyújtottak az adósság csökkentéséhez.

Comments are closed.