Egyirányúsított utcák

A közelmúltban több utcát egyirányúsított a kerületben a Budapest Közlekedési Központ (BKK). Az okokról kérdeztük a társaságot.

Rubin utca/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Rubin utca/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az egyirányú forgalmi rend bevezetéséről a kerület lakóinak kérése, valamint a kerületi polgármesteri hivatal javaslata alapján döntött a BKK. A bevezetés indoka általában az, hogy a várakozó járművek mellett nem marad elegendő hely a kétirányú forgalom számára. A kerületben ilyen közterület volt a MÁV-telepen a Tátika utca és a Csillagfürt utca, emellett a Rubin utca, a Darnó utca és a Vácduka tér iskola előtti szakasza.

Emellett az Opál utca egy szakasza néhány éve már egyirányú. Ezen az utcán a Kolozsvár utca–Széchenyi utcai kereszteződésben lévő torlódást kerülték ki a járművezetők. Ennek az átmenő forgalomnak a megszüntetése érdekében vezették be az egyirányú forgalmi rendet. Mindezen felül az Őrtűz utca egy szakaszán a reggeli csúcsidőszakban az M3-as autópálya felé haladó forgalom megszüntetése érdekében szintén egyirányúsították a forgalmat.

Néhány egyirányú utcában a kerékpárosoknak engedélyezett a kétirányú közlekedés. Az ellenirányú kerékpárforgalom engedélyezésével a BKK célja a kerékpáros közlekedés, mint környezetbarát, helytakarékos városi közlekedési mód népszerűsítése, vonzóbbá és egyúttal biztonságosabbá tétele. Ezért a kerékpársávok, -utak, -tárolók kialakítása mellett – ahol lehetőség van rá – az egyirányú utcákban is lehetővé teszik a biciklisek kétirányú közlekedését. Ilyen közterület a kerületben a Rubin utca, a Darnó utca, a Vácduka tér iskola előtti szakasza és az Opál utca.

Comments are closed.