Egy sör nem akadály

Mint ahogy arról a Magyar Közlöny hírt adott, módosultak a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabályok, ennek egyik fontos eleme, hogy július 19-től már nemcsak a mellékutakon, hanem a főutakon is közlekedhet az a kerékpáros, aki alkoholt fogyasztott, feltéve, ha olyan állapotban van, hogy tud biztonságosan vezetni.

Söröző bicajosok/Forrás: MTI, Balázs Attila

Forrás: MTI, Balázs Attila

(Csáki Szilárd (b) és Hankóczi Zsolt söröznek Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn a kerékpárosok legkedvesebb törzshelyén, a tóparton fekvő Deszkás presszó előtt 2014. július 30-án – írja az MTI)

A KRESZ módosítása nagy vihart kavart, a hatályba lépés óta pro és kontra hangzanak el a különböző vélemények, ezért megpróbáltunk mi is utánajárni a változásnak. Az ügy komolyságát bizonyítja, hogy a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ-szabálymódosítást a végrehajtói oldalról kizárólag az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikálhatja. A police.hu-n közzétett szabálymagyarázat szerint a rendőrség az alábbi gyakorlatot követi a kerékpárosok ittasságának megítélésekor:

„A kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor indokolt, ha a járművezető magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (például egyensúlyzavar, akadozó beszéd, agresszivitás) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.”

A kerékpárosok alkoholfogyasztására vonatkozó szabálymódosítás persze nem újkeletű. A biciklisek ugyanis már 2012 nyara óta közlekedhettek ittasan, csak éppen kerülniük kellett a főutakat. Budapesten és a nagyvárosokban ezt könnyen meg lehetett oldani, mostantól kezdve azonban már a főutakra is kimehetnek, ha úgy gondolják, hogy tudnak biztonsággal, mások veszélyeztetése nélkül közlekedni.

Comments are closed.