Egy hajóban a pátriások

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Ráckevei hajókirándulásra invitálta a kerületieket június 14-én a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület. Körülbelül százötvenen vettek részt a programon, zömmel az egyesület tagjai, valamint az ő ismerőseik. Az egyesületi megemlékezéseken való fellépésükért jutalmul meghívást kaptak a Pestújhelyi Általános Iskola diákjai is, akiket tanárok és szülők is elkísértek – tudtuk meg Varga Árpádtól, az egyesület titkárától.

Pátria kirándulás/Fotó: Pátria Egyesület

Pátria kirándulás/Fotó: Pátria Egyesület

 

Az egész napos program a kiránduláson túl számos kulturális programot is tartogatott. Az egyik egyesületi tag, Siklósiné Patay Edit édesapja, a Munkácsy-díjas festőművész Patay László, az utolsó éveit Ráckevén töltötte, így a városkában sok hely fűződik a nevéhez, melyeket a kirándulók sorra felkerestek. Megnézték a Keresztelő Szent János római katolikus templomban található hatalmas seccót, amelyet Patay László alkotott. Látogatást tettek a Patay László Városi Képtárban, amely a művész közreműködésével jöhetett létre, s ahol számos műve megtalálható. Ellátogattak a Patay László Emlékházba is, amely a művész lakhelye és műterme volt élete utolsó harminc évében.
Mindemellett a város egyéb nevezetességeit is volt idő felfedezni, így például a csónakos piacot, a hajómalmot, a Savoyai-kastélyt, a szerb templomot vagy a János Vitéz-díszkutat. Este nyolc órára érkezett vissza Budapestre a társaság, s mint megtudtuk, a hajókázás is igen élvezetesre sikerült. A nagy Dunáról ugyanis a Kvassay-zsilipen keresztül emelték át a hajót a Ráckevei-Duna-ágba, amely nagy élmény volt felnőttnek, gyereknek egyaránt.
– Összességében igen jó hangulatban, kellemesen telt a nap, és már felmerült hasonló kirándulás megszervezésének gondolata is – mondta Varga Árpád.
A hajókirándulás az önkormányzat anyagi támogatásával valósulhatott meg.

Comments are closed.