Tag: étrend

20
febr

A rost mellé igyunk sok folyadékot!

A rostdús táplálkozás előnyei tudományosan bizonyított, nem mindegy azonban, hogy milyen rostot, és abból is mennyit fogyasztunk naponta. – A vízben nem oldódó élelmi rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, ami például cukorbetegség esetén rendkívül jó hatású. Lassítják a gyomorürülést, így tovább tart a teltségérzet, ezért testsúlycsökkentő étrendben is remekül használható. Vízmegkötő tulajdonságuk révén a bélrendszerben viszont gyorsítják a táplálék áthaladását,

Read more

30
aug

Nem mumus a tojás

A táplálkozási szakértők hosszú időn keresztül óva intettek a tojástól, annak magas koleszterintartalma miatt. A tendencia azonban megfordulni látszik, a jelenlegi ajánlások szerint a tojás mértékkel való fogyasztása kifejezetten egészséges, hiszen számos hasznos táp­anyagot is tartalmaz.

30
okt

Egészséges böjt?

Manapság a vallásos célzatú böjtök mellett igen népszerűvé váltak az étrendterápiás, illetve testsúlycsökkentést célzó korlátozások. Arról, hogy ezekbe érdemes-e, és ha igen, milyen feltételekkel belevágni, Szabó Krisztinát, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusát kérdeztük. Igen színes palettából válogathat az, aki böjtölésre adja a fejét; a különböző léböjtkúráktól kezdve a folyamatos, illetve szakaszos böjtökön át a teljes táplálék- vagy akár

Read more

20
nov

Ideális étrend: sok rost, kevés cukor

Rostok főként a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben találhatók.