Tag: diéta

25
júl

Evés napi 8 órában

A 16/8 elnevezésű diéta az időszakos vagy szakaszos böjtölés egyik típusa. Napjaink kedvelt fogyókúrás módszerének egyébként számos változata ismert, ami közös bennük, hogy szigorúan meghatározott időtartamú étkezési, illetve étkezés nélküli periódusok váltogatják egymást.

4
júl

A DASH-diéta

A mozaikszó az angol Dietary ­Approaches to Stop Hypertension kifejezésből ered, szó szerinti fordításban a magas vérnyomás kezelésének diétás megközelítését jelenti. A hazánkban csak DASH-diéta néven emlegetett táplálkozási forma az 1990-es években amerikai vizsgálatok eredményeképp született.

17
ápr

Óvatosan a nyerszöldség-diétával!

A ketogén diéta mellett a XXI. század másik népszerű étrendje az úgynevezett nyers diéta, melynek követői kizárólag növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak, azokat is lehetőleg hőkezelés (főzés, sütés) nélkül. Akkor azonban, ha valaki csak egy élelmiszercsoportból fogyaszt ételeket, kérdéses, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájut-e a szervezete.

31
jan

Koleszterindiéta

A laborleleteken gyakran magas a koleszterin értéke, ami nélkülözhetetlen vegyület az emberi szervezet számára. Sejtmembránok, az epesavak, valamint egyes hormonok alkotóeleme. De mint az esetek többségében, a koleszterin kapcsán is igaz, a jóból is megárt a sok.

29
nov

Ha rossz a vérkép 

Bizonyos kor elérése után egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy széles körű rutin laborvizsgálat eredményét nézve csillagozott értékekkel találkozunk. Általában a vércukor, a húgysav, a koleszterin, illetve a triglicerid szintje emelkedik. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy az egyes eltéréseket hogyan segíthetjük ismét a normál vagy ahhoz közeli értékhez hozni az étrend megváltoztatásával.