Bántó párkapcsolatok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz partnere. Ez jelenleg Magyarországon mintegy félmillió bántalmazott nőt érint. „A partnerük által megölt férfiak bírósági aktáiból az esetek 80 százalékában tudható, hogy a nő elkövetővé válását hosszan tartó súlyos feleségbántalmazás előzte meg a férfi részéről.” Az idézetek a NANE honlapjairól valók és megdöbbentő adatokkal mutatják be, hogy ez milyen komoly probléma a mai napig Magyarországon (is).

Kiss Noémi Sovány angyalok című könyvének főhőse, Lívia kórházban van, de közben várja bírósági tárgyalását. Férje meggyilkolásával gyanúsítják, illetve ez nem is csak gyanú, mivel Lívia beismerte tettét. A regényben Lívia megpróbálja utólagosan elmesélni életét, összerakni a mozaikokból, hogyan siklott ki végérvényesen az egykori lángoló diákszerelem. A bántalmazó kapcsolat mellett fontos téma a rendszerváltás előtti magyar valóság, a versenysport világa és a meddőség is. A rideg kórházi légkörben az ügyvéd kérésére végiggondolja és leírja életének fontosabb pillanatait, és az időben és térben csapongó történetekből kirajzolódik egy átlagos élet.
Először halványan, majd egyre erőteljesebben jelennek meg azok a sarokkövek, amelyek a tragikus vég felé mutatnak. A meddőség okozta folyamatos testi és lelki trauma ábrázolása talán a regény legmegrázóbb része. Naturális és sokkoló, amin Lívia keresztülmegy, az is, ahogy ezt szavakba önti. Nehéz eldönteni, hogy kegyetlenül őszinte vagy őszintén kegyetlen a gyerektelenség okozta bánat leírása. Hat évig íródott a Sovány angyalok című regény, de érdemes volt az írónőnek ennyi ideig dolgoznia vele, mivel érett és felejthetetlen mű született.
(Kiss Noémi: Sovány angyalok, Magvető, 2015; 3290 Ft)

Comments are closed.