Az odafigyelés segíthet

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Októberben ismét emésztőszervi rákszűrés lesz a szakrendelőben. A székletben a szemmel látható vér mindenki számára a komoly betegség ijesztő jele, amellyel az emberek azonnal orvoshoz fordulnak. A normálisnak látszó széklet is tartalmazhat azonban nyomokban – csak laboratóriumi vizsgálattal kimutatható mennyiségű – vért, melynek oka lehet a jelentéktelen fogínyvérzéstől kezdve a jóindulatú daganatokon és a rákmegelőző állapotot jelentő polipokon át a gyomor és a bélrendszer rákos betegsége is.

székletvér
– Ötvenéves életkor felett a végbél- és a vastagbélrák előfordulása ugrásszerűen nő – mondta dr. Wallner Éva, a szűrőprogram koordinátora. – A betegség jól szűrhető, így 40 éves kor felett – különösen, ha a családban már előfordult valakinél – érdemes erre odafigyelni.
A pontosabb kimutathatóság érdekében – mivel előfordulhat, hogy a vér nem egyenletesen keveredik a bélsárral – a szűrővizsgálatot két egymást követő napon meg kell ismételni. A mintavételhez szükséges széklettartályok mind a szakrendelő laboratóriumában, mind a családorvosoknál beszerezhetők.
A szűrővizsgálatra október hónapban biztosít lehetőséget a Rákos úti Szakrendelő Laboratóriuma, dr. Lisovszky Erika vezető főorvos irányításával. A székletminták beutaló nélkül hétfőtől péntekig mindennap 7 és délután 3 óra között adhatók le, ehhez a földszinti laboratóriumi sorszámosztó automatából kell sorszámot húzni.
Az emésztőszervi betegségek korai stádiumban való felfedezése és megfelelő kezelése életmentő lehet. Ezért is fontos, hogy minél többen vegyenek részt az októberi szűrésen.

Comments are closed.