Az is menjen orvoshoz, aki nem beteg!

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Negyedik éve szervezik már a szűrőprogramokat a Rákos úti Szakrendelőben, amely nemcsak példaértékű kezdeményezés, hanem mára komoly eredményeket is fel tudnak mutatni a szervezők.
– Egyre több tapasztalat halmozódott fel az évek alatt – tudtuk meg dr. Wallner Éva főorvostól, a program koordinátorától.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az adatok nagyon sok mindent elárulnak a kerületi lakosság egészségi állapotáról. Az idén demencia-, nőgyógyászati, urológiai és emésztőszervi szűréseket végeztek a szakrendeléseken, melynek számadatai meglepő dolgokról árulkodnak.
A demenciaszűrésen nyolcvanheten vettek részt, közülük betegségre utaló tüneteket negyvenegy főnél diagnosztizáltak. Azaz majd minden második embernél felmerült a demencia gyanúja. Az emésztőszervi szűrésen a százöt résztvevőből huszonhatnál találtak valami gyanúsat – mondta a főorvos.
A szűréseknek tehát létjogosultságuk van, így szeptembertől folytatják. Sorrendben csontritkulást, vérnyomást és EKG-t, illetve érszűkületet vizsgálnak majd a kerületi orvosok.
De még egy nagyon fontos tapasztalatot is említenénk: hiába a jó kezdeményezés, ha az csak kevés embert mozgat meg. A szűrőprogramokra ugyanis még mindig nagyobb százalékban mennek el a regisztrált betegek, mint azok, akik kerülik az orvosokat.

Comments are closed.