Az eper álom vagy rémálom?

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Már lehet kapni szabadföldön termett magyar epret, amely népszerű mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, de sokan nem merik enni, mert allergiás tünetek (például bőrkiütések) alakulnak ki a fogyasztása után. Az eper megkeserítheti a táplálékintoleranciában szenvedők életét is, ráadásul úgy, hogy nem is tudnak róla, mi okozhatja kellemetlen tüneteiket.

Eper/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Eper/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A táplálékintolerancia nem azonos az ételallergiával. Míg ez utóbbi az immunrendszer gyors, védekező válasza, ha számára idegen anyaggal kerül kapcsolatba, az ételintolerancia tünetei akkor jelentkeznek, ha a szervezet nem képes megfelelően megemészteni az ételt. Visszatérve az eperhez, ha valaki allergiás rá, már egy szemtől is megjelenhetnek a kiütései, míg az ételérzékenyeknél az elfogyasztott mennyiség hatása arányos a rosszulléttel. Az allergia azonnal jelentkezik, míg az ételintolerancia tünetei órák, néha csak 1-2 nappal később jönnek elő.
Nincs sok információnk a táplálék­intoleranciákról, pedig a fejlett világ lakosainak nagy része érintett. Általában nem velünk született betegségekről van szó, hanem a korral vagy más betegségek, gyógyszeres kezelés hatására fejlődnek ki. Bárkinél jelentkezhet ételintolerancia, ha az egyszerre bevitt „provokátor” mennyisége nagyobb, mint amennyinek lebontására vagy felszívódására a szervezet felkészült. Tehát, ha egy ültő helyünkben megeszünk egy nagy sajtos-füstöltsonkás pizzát, iszunk hozzá vörösbort, majd csokoládés eper a desszert, ne csodálkozzunk, ha másnap a hisztamintúlérzékenység tünetei jelentkeznek: émelygés, puffadás, bőrviszketés, de akár migrén vagy szívritmuszavar.
Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos szerint, akik hajlamosak hisztamintúlérzékenységre, legjobb, ha csak friss ételeket és alapanyagokat esznek. A szigorú diéta mellett ma már van lehetőség enzimpótlásra, mely azért fontos, mert például a hisztaminérzékenység annyi élelmiszert érint, hogy ha mindegyiket száműzzük az étrendünkből, hiánybetegségek is kialakulhatnak. Ha valaki a tünetek alapján magára ismer, érdemes kivizsgálásra mennie. Jó hír, hogy a diéta és az enzimpótlás mellett teljes értékű életet élhetünk, melybe tavasszal belefér akár egy kis eper is.

Comments are closed.