Autógumi, cserép, drog

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat vezetője szerint az őszi betakarítás nyomai a külterületeken is látszanak. A kiskertek rendezése során keletkezett zöldhulladékot ugyanis az emberek egy része nem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel szállíttatja el, hanem kiviszi a földekre, erdőkbe. Sokan nem is gondolják, hogy ez környezetkárosítás, melyet a törvény büntet. A legfertőzöttebb területnek a Szilas-pihenő mögötti mező számít, amelyet autóval is könnyen megközelíthetnek az illegális hulladéklerakók. Az itteni földutat csak „Szemetes útnak” hívnak a mezőőrök. Ide és a többi területre nemcsak zöldhulladékot, hanem háztartásit, sőt bontott autóalkatrészeket, használt autógumikat és törött tetőcserepeket is kihajítanak.

Fotó: Rákosmenti Mezei Őrszolgálat

Fotó: Rákosmenti Mezei Őrszolgálat

– Októberben például a Pólus Center mögötti zöldterületen 109 autógumiból álló halomra bukkantunk – mondta Oláh Csaba. – A gumikat szépen tornyokba rakták. Sajnos nem tudtuk tetten érni az elkövetőket. A mezőőrök másnap azt tapasztalták, hogy az éjszaka folyamán valaki felgyújtotta a gumihegyet. A gumi veszélyes hulladéknak számít, ezért az elégetésekor nagy mennyiségű mérgező anyag került a levegőbe.
Oláh Csaba szerint néha egészen meglepő dolgokat is találni a külterületeken. Egy alkalommal például a Kis Turjánosban műanyag vödrökben alufóliába csomagolt, számokkal megjelölt kábítószerszerű anyagra bukkantak, amelyet átadtak a rendőrségnek. A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a gyanú megalapozott, a csomagok valóban kábítószert tartalmaztak. A fogás értéke meghaladta a 4 millió forintot.

Comments are closed.