Átlagos olvasási idő: 2 perc

Augusztusban denevér, kígyó és kutyus volt a vendég mind a két napközis táborban. Az állatok persze nem maguktól érkeztek, hanem tapasztalt szakemberek hozták őket a gyerekek közé.

– Az egyesületünk már korábban együttműködési megállapodást kötött a kerületi önkormányzattal – mondta Vámos Vera, a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület elnöke –, melynek részét képezi az is, hogy lehetőségeinkhez képest prevenciós előadásokat és érzékenyítő programokat szervezünk a gyerekeknek.

Sajnos erre a pandémia  miatt az elmúlt másfél tanévben nem volt lehetősége az egyesületnek, amely megpróbálta ezen feladatait a tavalyi és az idei kerületi táborokban pótolni.

Fotók: https://www.facebook.com/kutyasoka15keruletert

A találkozásokon túl azon, hogy érdekes állatokat viszünk a gyerekekhez, igyekszünk felkészíteni őket a felelős állattartásra, illetve arra is, hogy a környezetünket tisztelni kell. Ehhez pedig tisztában kell azzal lenniük, hogy mely állatok  védettek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezek az információk már gyerekkorban ismertté váljanak.

A szakemberek elmondták, sokszor ők is meglepődnek, milyen tájékozottak a gyerekek, akik között, remélhetőleg a jövő állatmentői is ott vannak.

Nekem a bolyhos denevérfióka tetszett a legjobban – mondta az egyik kis táborlakó, a Kontyfa utcai napközis táborban -, amit az anyukája a Csobogós lakótelepen ejtett el, és ami elpusztult volna, ha az állatvédők nem mentik meg, és nem nevelik fel. Szerencsére a kis denevér túlélte ezt a balesetet, jól van, és hamarosan fel fog nőni.

Nekem meg a kis királypiton tetszett – mondta egy másik táborozó -, amely szintén védett állat, nem őshonos nálunk, de szakszerű körülmények között itt is megél. A természetben persze nem szívesen találkoznék ilyen kígyóval.

Nos, ha mindenki elsajátítaná az állattartás tudományát, nem is lenne ilyen probléma. A tapasztalat azonban az, hogy a felnőttek között sokan hiányos ismeretekkel rendelkeznek e témakörben. A napközis tábor lakói azonban már komoly képzésben részesültek, s ha a tudásukat megosztják a szüleikkel, akkor nagyon sokakhoz eljuthatnak majd az információk. És akkor talán nem fog olyan eset előfordulni, mint néhány hete, amikor valaki egy újpalotai fához kikötötte a megunt kutyusát.

Comments are closed.