A megdermedő autó

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Gépjárművünk téli felkészítésénél az egyik legfontosabb feladat a hűtőfolyadék fagyállóval való feltöltése, hiszen ha megfagy a folyadék, akkor megrepedhet a hűtő, a hengerfej vagy a motorblokk – hívja fel a figyelmet Hernádi Zsuzsanna, a Safedrive Kft. ügyvezetője.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A folyadékfagyáspontot a benzinkutaknál ingyenesen megmérik. Ha nem éri el a mínusz 20-25 Celsius-fokot, akkor a motortérben található tágulási tartályba be kell tölteni fagyálló hűtőfolyadékot. Ha ez kevés a minimális védettséghez, akkor a blokkból ki kell ereszteni a hűtővizet, majd ezt a tágulási tartályon keresztül pótolni. Ezt a műveletet azonban inkább bízzuk szerelőre.
A rossz helyre spriccelő ablakmosó fúvókákat magunk is kitisztíthatjuk, például levegővel, majd ezt követően tűvel állítsuk be a megfelelő irányt.
A hidegben eleve gyengébb teljesítményű akkumulátor hibáját legtöbbször az elektromos rendszer valamelyik elemének hibája okozza, ezért ellenőriztessük a világítást, a generátort és az önindítót. Ha az akku nagyon gyenge, ne kísérletezzünk az indításokkal, még a hideg beállta előtt cseréljük, cseréltessük ki.
– Télen amúgy is rosszabbak a látási viszonyok, ezért az elhasználódott ablaktörlő­lapátokat cseréljük le. Ha tehetjük, az előttünk álló hónapokban teli vagy majdnem teli tankkal autózzunk, mivel a nagyobb tömegű üzemanyag lassabban hűl le, ráadásul a járművet is fűtheti – tanácsolja a szakember.

Comments are closed.