A halhatatlan Dalnoki

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Megemlékezést tartott Dalnoki Jenő sírjánál a Ferencváros. A rákospalotai sírkertben a családtagok mellett Orosz Pál, az FTC Zrt. ügyvezetője, Mucha József és Martos Győző legendás zöld-fehér labdarúgó emlékeztek a Fradi olimpiai bajnokára.

Dalnoki Jenő pontosan 90 évvel ezelőtt született, de már 2006-ban bekövetkezett halála óta 16 év telt el. Szeretett klubja, az FTC azonban méltóképpen ápolja az emlékét, így a jubileumi eseményről sem feledkeztek el.

„Jenő bácsi nemcsak egy Fradi-legenda, hanem édesapám révén családi barátunk is volt” – mondta Orosz Pál. – Mindketten ugyanazokat az értékeket képviselték. Természetes, hogy minden évben itt vagyok a sírjánál.

„Édesapámat lehetetlen lenne elfelejteni” – tette hozzá ifjabb Dalnoki Jenő.

„A Fradinak köszönhetően folyamatosan jelennek meg róla visszaemlékezések. Sokszor olyannak tűnik, mintha még itt lenne közöttünk.”

Dalnoki Jenő 12 éves korában került a pestújhelyi kölyök focicsapatba. Iskolai bajnokságon figyelt fel rá az MTK, de ő inkább a Ferencváros hívásának tett eleget. 1951-től a válogatott játékosaként kijutott Helsinkibe, ahol olimpiai aranyérmes lett. 1960-ban Rómában pedig bronzérmet nyertek az olimpián. Tizennégyszeres A válogatott, tizenegyszeres olimpiai válogatott, harmincszoros B válogatott és húszszoros utánpótlás válogatott labdarúgót szülőhelyén, a XV. kerületben 1995-ben választották Díszpolgárrá. Abban a kerületben, ahol 2006 óta egy labdarúgó akadémia is a nevét viseli.

KÉP: Subits-Tóth Gergő

Comments are closed.