A hagyományos és modern ötvözete Rákospalotán

Átlagos olvasási idő: 2 perc
Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Véninger Péter restaurátor régi házat akart venni a XV. kerületben családjának, melyet úgy szerettek volna felújítani, hogy megőrizzék a ház értékeit, de az ide illeszkedő új technológiákat, műszaki megoldásokat is tudják használni. A 13 éves folyamatról és a sokszor egyedi, energiatakarékos megoldásokról beszélgettünk vele.

– Volt konkrét elképzelésük, hogy milyen házat szeretnének és hogyan fogják felújítani?
– A környéket ismertük, a fő szempont az volt, hogy régi hangulata legyen, mert ezek a házak szerintünk sokkal szerethetőbbek. Én legalább százéveset szerettem volna, a II. világháború előtti házakat még az örökkévalóságnak építették, de amit végül megvettünk 1932-ben készült. A környéken van még két ház, melyet ugyanez az építőcsapat épített, az építőmester Pignitzer Mihály helyi építőmester volt. Az volt az elsődleges cél, hogy a régi ház értékeit megőrizzük. Így megmaradtak a fa ablakkeretek, csak az üvegeket cseréltem ki hőszigeteltekre. Megtartottuk az eredeti belső ajtókat és a rézkilincseket, valamint bent a terrazzo burkolatot is. Itt például kompromisszumot kellett kötni, mert jó lett volna szigetelni a padló alatt, de ezt a burkolatot nem lehet felszedni sérülés nélkül, így itt nem szigeteltek.
– A külső szigetelést hogyan oldották meg?
– A ház falait tíz centiméter vastag kőzetgyapottal szigeteltük, mert ez hőt és hangot is szigetel, páraáteresztő és tűzbiztos. Mivel a falak szellőzése fontos szempont, ezért csak olyan festés jöhetett szóba, amelyik légáteresztő, vagyis a ,,nemesvakolat” és a diszperziós festék nem. Végül a meszet választottuk, a házon az 1930-as években is színes mész volt. A kőzetgyapot miatt sok fejtörést okozott a vakolatdíszek rekonstrukciója, mert a súlyuk miatt a vakolatdíszek nem készülhettek eredeti technológiával vakolatból, ezeket egy XPS nevű szigetelőanyagból vágtam ki.
– Vett már részt házfelújításban?
– A feleségem és én is restaurátorok vagyunk, elég jó a kézügyességem és sok anyaggal dolgoztam már, például gipsszel és XPS-sel, de ilyen felújításban még nem vettem részt. A víz- és gázrendszerhez nem nyúltam, ahhoz nem értek, de a többinek utánanéztem. Volt, hogy segítséget kértem, de leginkább magam dolgoztam a házon.
– Megéri egy régi házat energiatakarékossá tenni?
– Számszerűsítve az ablak­üvegek cseréje nagyjából 40 ezer forint volt, de ezzel a kiváltással annyival alacsonyabb lett a fűtési költség, hogy egy fűtési szezon alatt megtérült a befektetés. Odafigyelünk az energiatakarékosságra. Bent régi csillárjaink vannak, de LED-lámpákkal világítanak. Gázzal fűtünk, de van egy vegyes tüzelésű kazánunk is, és a régi cirkót megtartottuk, elterjedt típus, könnyen javítható. Ez egyébként is fontos nekem, nem szeretem kidobni a még használható tárgyakat, inkább megjavítom. Szerintem szükség van a régi és az új dolgokra is, a régiek tapasztalatait érdemes megőrizni, én inkább a fokozatos átalakulásban hiszek.
– Mire figyelnek még?
– Kútvizet használunk a kertben a locsoláshoz, és a kertben levő műtermünk tetején fehérre festettük a cserepeket, ez is sokat segít nyáron, nem melegszik fel a műterem.
– Mik a további terveik?
– Most a lábazati szigetelésen gondolkozom, szeretném, ha a szigetelés mellett meg tudnánk őrizni az eredeti ciklopsz köveket, ami hárshegyi homokkő, de túl vastagok és túl nehezek a lábazati szigetelésnek, így nem tudom egy az egyben visszatenni. Emellett majd valamikor szeretnék napkollektorokat is felszerelni.

——————————————————————————————————————————————————————

Energetikai korszerűsítés számokban

Egy 10 emeletes, 40 lakásos panelépületben levő 84 négyzetméteres, kétteraszos lakás esetén.
Elvégzett beruházás: 14 centiméter szigetelést tettek fel az épületre, mérőket szereltek fel a radiátorokra és a termosztatikus radiátorszelepeket cserélték. Ezenkívül napkollektorokat telepítettek a melegvíz-készítéshez.
Fűtésszámladíjak előtte 53 000 forint, utána 15 000 forint.
A meleg víz 40-60 százalékban állítható elő napenergia felhasználásával, ami átlagosan havi 4000 forintos megtakarítást jelent.
Beruházási összeg nyílászárócsere nélkül 1,2 millió forint volt a lakás esetén.

Comments are closed.