A fáraó népe

Szomszédünnepen főzicskélt és nyárköszöntő partin vett részt a Páskomliget utcában az a civil szervezet is, amely nemrég alakult, és célja a kerületben élő cigányság problémáinak feltérképezése, felkarolása. A civilszervezeteket bemutató sorozatunkban a Populos Pharaonis következik.

Az elnevezés azt jelenti, a Fáraó népe, és arra a középkori nyelvi hagyományra utal, ami a cigányságot “egyiptomi”-ként jelölte. A latin ‘aegyptanus’ kifejezésből ered különben az angol ‘gypsy’, a francia ‘gitans’ és a spanyol ‘gitano’ elnevezés is.

Czuczu Tamás (37) egyesületi elnök szerint azért fontos a Populos munkája, mert a budapesti kerületek közül itt él a második legnagyobb lélekszámú roma közösség. A három városrészben szétszórtan laknak cigány családok, gettószerű képződmények ma már nincsenek. Egykor voltak. A cigány lakosság a kerületbe az 1900-as évek elejétől áramlott be vidékről, és a rákospalotai részen telepedett meg.

Czuczu Tamás szerint tömbösödés nem tapasztalható, inkább a spontán szegregáció jeleivel lehet találkozni. A Czabán Általános Iskolába például a Széchenyi téren azért íratják be a szülők a gyerekeket, mert megszokták, hogy “odajárnak” a roma rokonok gyerekei. De azért ez nem olyan szabály, amitől ne lehetne eltérni.

A Populos a tehetséggondozást tekinti elsődleges feladatának, és azon van, hogy csökkentse a látványos megkülönböztetést. A kerület az elnök szerint befogadó és elfogadó, a legtöbb gond a lakhatással és az egészségügyi ellátással van. – A bizonytalan kereset okozza a legtöbb feszültséget – fogalmazott a fiatal elnök -, a képzetlen embert nehezen fogadják be, jószerével a közmunka marad a legtöbbek számára megélhetésként, ami bizonytalanná teszi a mindennapokat.

Czuczu Tamás kerületi lakos, két gyermek édesapja, korábban egy lapkiadónál dolgozott, most az önkormányzati egészségügyi és szociális bizottság külsős tagja. A Populos Pharaonis-t meg lehet találni a Facebookon is.

Az egyesület levélcíme a következő: info@pofa.hu. (PP, 2017 június)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.