Karácsonyi gondolatok

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Vitai Attila tiszteletbeli kanonok plébános pontosan 25 éve építgeti, gondozza és vezeti a Rákospalotai MÁV-telepi Jézus Szíve Plébániát. A jubileum alkalmából arra kértük, hogy a karácsonnyal kapcsolatos gondolatait ossza meg az olvasóinkkal.

Vitai Attila/Fotó: XV Média, Vargosz

Vitai Attila/Fotó: XV Média, Vargosz

-Hogy szakrális vagy emberi ünnep-e a karácsony? Ezt nem szabad így szétválasztani – magyarázza a plébános. – Az ünnepnek ugyanis az a lényege, hogy Isten emberré lett, kisfiúként megszületik és belép a világunkba, ahol 33 évet tölt el, és rendkívül humánusan bánt minden emberrel.

„Nem akkor kezdődik az emberré válás, hogy a majom lejön a fáról, hanem hogy a homo sapiens felnéz Jézusra” – idézett egy ide illő gondolatot a plébános, aki a mai ember karácsonyvárását karikatúrával jellemezte.

-Egy újságban láttam ezt a találó rajzot. A kis Jézus jászolát ajándékokkal pakolták meg, és a jászol mellett ott rugdalózik az ajándékok miatt kiszorult síró kisded. Ma az emberek arra fókuszálnak, hogy bevásároljanak, hogy mindent megvegyenek, nem pedig arra a meleg érzésre, arra a szeretetre, melyről ennek az ünnepnek szólnia kellene – vallja Vitai Attila.

Az egyházi értelemben vett új év az advent első vasárnapjával kezdődik, és vezet az egyik legnagyobb ünnepünkhöz, a karácsonyhoz. A kis Jézus megszületésének ünnepe az egyházi emberek számára is kiemelt esemény, melyet hosszas előkészületek előznek meg.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

-Az advent lelki rákészülés. Ahogy egyre több gyertya ég a templomban, úgy egyre melegebb és egyre fényesebb lesz minden – emeli ki az atya. – Az ünnepek előtt a hívek díszítik fel a templomot, ez már hosszú évek óta így szokás.

Vitai Attila plébános, bár a családja is a MÁV-telepen lakik, egyedül, felkészüléssel tölti a szentestét. Számára ugyanis az éjféli mise az est fénypontja, amikor fogadott családjával, az egyházközösség híveivel Jézus eljövetelét ünnepli.

Comments are closed.