620 ezer budapestit hagytak magára a furcsán osztott rezsitámogatással

Átlagos olvasási idő: 4 perc

Együtt vagyunk hajlandók tárgyalni, így kértünk időpontot – fogalmazott néhány napja az ATV Startban Cserdiné Németh Angéla. A XV. kerület polgármesterét azért hívták meg a műsorba, mert közösségi oldalán bejelentette, polgármester társaival pert indítanak, mert „Orbán politikai bosszúból” megtagadta több budapesti kerület rezsitámogatását.

A kormány még tavaly kérte a települések, kerületek vezetőit, hogy készítsenek energiamegtakarítási menedzsmenttervet. Azt ígérték, ha az önkormányzatok bemutatják, hogyan akarnak spórolni, akkor mentőövet dobnak nekik, támogatást kapnak, hogy a hatalmas rezsiköltségeiket ki tudják fizetni. Végül kiderült, a kormány „kedvenc” települései az indokoltnál jóval több támogatást kapnak, több ellenzéki vezetésű város viszont kevesebbet. Sőt, a Fővárosi Önkormányzatnak ezúttal nem jutott külön támogatás, akárcsak a III., IV., IX., XI., XV., XVIII. kerületnek.

„Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak” – figyelmeztetett a Magyar Közlönyben kihirdetett döntésre reagálva közösségi oldalán Cserdiné Németh Angéla. Hozzátette: egyetlen fillér segítséget sem kapott a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból öt DK-s polgármester által vezetett kerület, valamint Ferencváros. A XV. kerület polgármestere közölte, miután a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások, a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

A pénzt azért nem kapták meg a DK-s irányítású kerületek, mert a menedzsmentterv benyújtása után váratlanul a támogatáshoz azt a feltételt szabta a kormány, hogy a polgármesterek külön-külön menjenek el az összegről alkudni, Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület irányítója, a DK fővárosi frakcióvezetője Láng Zsolt kormánybiztosnak elmondta, ők együtt akarnak egyeztetni. Láng azt ígérte, írásban megkapják a kormány ajánlatát, ami azonban máig sem érkezett meg.

Cserdiné Németh Angéla az ATV Startban arról beszélt, kiszámítható, tisztességes elosztást akartak, ezért nem fogadták el, hogy egyesével tárgyaljanak. Számára még most is elfogadható lenne, ha például a XXIII. fővárosi kerület polgármesterével együtt tanácskozna a támogatásokról a kormány, hiszen a fideszes vezetésű kerületekben éppen úgy élnek ellenzéki választók, ahogy az ellenzéki irányításúakban fideszesek. A segítség pedig mindenkinek jár. Annál is inkább, mert a rezsiemelés közel hárommilliárd forinttal terheli meg az önkormányzati büdzsét.

Működhet a kerület, van költségvetés jövőre

A XV. kerület polgármesterét saját bevallása szerint nem lepte meg igazán, hogy kimaradtak a támogatásból, hiszen a covid idején személyesen egyeztetett az akkori illetékes államtitkárral, ennek ellenére egyetlen fillért sem kaptak akkor sem. Ennek ellenére reméli, hogy februárban el tudják majd fogadni azt az új költségvetést, amelyben már a támogatásokkal is számolhatnak. Ha addig nem érkezik meg ez az összeg, akkor is tudják, hogy végül meg fogják nyerni a pert, amit a DK-s polgármesterek együtt indítanak az ügyben. A pénz pedig bármikor jól jön a kerületnek.

Óbudának sem jutott a kormányzati rezsitámogatásból. Kiss László, a kerület DK-s polgármestere közösségi oldalán így foglalta össze a helyzetet „Nem kaptunk még morzsákat sem a király asztaláról. Nem döbbenek meg ezen, mert pontosan ez volt az elmúlt évek gyakorlata is”. Kifejtette, az „állami rezsikáosz” hozzávetőlegesen ötmilliárd forinttal növeli meg önkormányzatuk terheit. Kiss szintén tudatta, hogy minden kormányzat által kért adatot elküldtek, ám választ nem kaptak.

A rettegés hőfoka – Találkozás egy-két rezsicsökkentett állampolgárral

Valóban hívták személyes találkozóra, amire új időpontot kért, valamint azt, hogy több polgármestertársával közösen vehessen részt ezen, hiszen sajnos a rossz tapasztalatok miatt szerette volna, ha a kormánybiztosnak, illetve Balla György miniszteri biztosnak tanúk előtt kell vállalniuk a mondataikat. Új időpont helyett azonban csupán egy sértődött válaszlevelet kaptak. „Ennyit arról, szerettek volna e valóban tárgyalni velünk?!” – írta a politikus. A támogatásról megjegyezte: vannak ellenzéki kerületek és települések, amelyek kaptak – a kormánypártiakhoz képest jelentősen kevesebb – támogatást, „nyilvánvaló szándék a kormány részéről, hogy megossza a nem fideszes polgármestereket. Egyeseknek „megsimogatják a buksiját, másoknak meg virgácsot adnak”. Hozzátette: „Őszintén meglep, hogy szép számmal vannak közülünk, akik bedőlnek ennek és megcsókolják a morzsákat dobáló kezet”.

„Orbán Viktor 620 ezer budapesti lakost hagyott magára” – állította a kormányzati döntést követően a Demokratikus Koalíció nevében Szaniszló Sándor. A XVIII. kerületi polgármester állította, per helyett korábban ők inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, ezt azonban a kormány nem fogadta el. Figyelmeztetett, „az ország nem épülhet a kormánnyal kötött egyéni alkuk sorozatára, hanem becsületes, kiszámítható kormányzás szükséges. Orbán Viktor azonban nem tárgyal és nem kormányoz, csak büntet és elvesz.”

A DK fővárosi frakcióvezetője néhány nappal később a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt, közérdekű adatigénylés keretében akarják megkérdezni Gulyás Gergely kancellária minisztertől, milyen szempontok alapján osztották el a rezsikompenzációra szánt 44 milliárd forintot a települések között. Ez ugyanis máig nem világos. Szaniszló emlékeztetett: a támogatás alapfeltétele az energiamegtakarítási menedzsmentterv volt, amit minden önkormányzat benyújtott, az pedig csak utólag derült ki, hogy a polgármesterekkel egyenként akarnak alkudozni. A műsorban kijelentette, a DK-sok „úgy vannak szocializálva, hogy a közös ügyeiket együtt intézik, így együtt szerettek volna a támogatásról egyeztetni, erre azonban a kormány nem volt hajlandók.” Véleménye szerint azért akartak mindenkivel külön tárgyalni, hogy végül szembeállíthassák egymással a budapesti kerületek vezetőit. Mert a támogatás jogszerűen jár, ezért indítják a pert. Kiemelte, ha kell, Strasbourgig is elmennek, de a saját igazukat ki fogják járni.

Gulyás Gergely egyébként hivatalos közleményben jelentette be, hogy a miniszteri biztos és a kormánybiztos javaslata alapján a tízezer lakos fölötti városok és kerületek között az energiaár-emelkedés kompenzálására szánt 44 milliárd forintból 138 városi, illetve 17 budapesti kerületnek jut pénz. A fideszes vezetésű Debrecen kapja a legnagyobb támogatást,3,18 milliárd forintot, míg Miskolcnak 1,24 milliárd, Szegednek pedig 1,3 milliárd forint jut. Győr és Székesfehérvár, amelynek fideszes vezetői gyakran bírálják a kormány intézkedéseit, viszont csak 254, illetve 237 millió forinttal lett gazdagabb. A fővárosi kerületek közül a legtöbbet a XXI. kerület kapta, oda összesen 762,6 millió forint ment, a legkevesebbet pedig a VI. kerület kapta, nekik mindössze 76,7 millió forint jutott.

SZÖVEG: Fazekas Ágnes

BORÍTÓ: Pixabay

Comments are closed.