A 1969 előtt születettek védtelenek a kanyaróval szemben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az 1969 előtt születettek egyáltalán nem, a későbbi generációk is csak részlegesen védettek a kanyaró ellen, mivel 1990-ben lecserélték azt a vakcinát, amit addig használtak – mondta Almási István, a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna március 4-i híradójában.

A főorvos szerint a mostani védőoltás már megfelelő védettséget biztosít, az oltást ismétlik kisiskolás és kamasz korban. Ugyanakkor a védettség csökkenhet felnőttkorra, de a betegség kialakulását és a járványt még így is megakadályozhatja – mondta.
Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója korábban közölte, a magyar gyerekek 98 százalékát beoltották kanyaró ellen, ennek köszönhetően Magyarországon védettség alakult ki a lakosságnál a betegséggel szemben.
A kanyaró súlyos, fertőző betegség, aminek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg – tudatta a szakember.

Comments are closed.