Zajlik az élet

Kevesebb a nagyobb közösségeket megmozgató esemény, nem tudjuk, hogyan áll a kerület az “oltakozásban”, csak azt tudjuk, hogy a kormány egyre többet fizettet az önkormányzatokkal. A fővárosi adat szerint jelenleg Budapestet jelenleg négyszer annyi teher megfizetésére kényszerítik, mint Tarlós István idejében. Amikor mindezt a kerület a plakátjain szóvá teszi, nyomban jön a politikai ellenoldalról a ledorongolás: ne ilyennel foglalkozzon a polgármester.

Hanem mivel?

A kerület véleménye a kormány sajátos “védekezéséről”

És akkor itt van a szokatlanul hideg idő, ami azokat a honfitársainkat, akiknek amúgy is gondot okoz a meleg hiánya, különösképp próbára teszi. Ezért is volt üdítő látvány a Kontyfa utcai nappali melegedő elkészülte, melyről szerencsére bőséggel vannak képek is.

A melegedő konyhája
A megújult, elkészült belső tér
Gráczer Irma bemutatja az új Konytfát
Tóth Veronika alpolgármester nyilatkozik

Kis bokszmeccsek árnyékában

Elkezdődött a politikai iszapbirkózás; naná, elvégre választás lesz 22-ben, nem is akármilyen. Amikor a DK polgármesterei szóvá tették, hogy csak olyan vakcinával oltsanak az országban, amelyek megkapták a szükséges engedélyeket, fölhorgadt rá a kormányoldal. Érdekes, amikor a DK védőruhákat hozott a kerületbe, arról nem kezdtek el elménckedni a kedves helyi kommentelők a közösségi média felületein.

Védőruha-adomány érkezett, ezt sem a kormány postázta

Kevesebb zajos kommentálás született akkor is, amikor a rendőrség technikai adományokat kapott. Pedig ezek a berendezések a szabályszegések megelőzését szolgálják. Még kevesebb volt a megszólalás akkor, amikor a kerület a hideg téli napokban sem feledkezett meg az olyan hősi halottairól, mint az egykori önégető Bauer Sándor. Szerencsére a kijárási tilalommal és hazahúzódással töltött téli időszakban sem feledkezik meg a kerület ezekről a régi drámai eseményekről. (Bauer példájáról bőséggel beszámoltunk korábban a blog felületén, ha a diákoknak szükségük lenne rá, ott mindent megtalálnak.)

A szabályszegők nem fognak neki örülni – Technikai adomány a rendőröknek
Bauer Sándor síremléke
Matlák Gábor alpolgármester mondott emlékbeszédet

Múlt és jövő

Apropó diákok. Nagy siker övezte a kerület jövőbelátó projektjét, az óvodai rajz- és kisiskolai fogalmazásverseny azzal a feladattal lepte meg a gyerekeket, hogy mondják és rajzolják le, milyen lesz a kerület 15 év múlva. A pályázat véget ért, a díjazott munkák most a JC Decaux jóvoltából viszontláthatók a buszmegállókban kiállított modern tárlókban. A gyerekek jövőtervei mindig izgalmasak és érdekesek, örömmel fogjuk munkáikat tanulmányozni.

Kiállítják a gyerekek munkáit (15 év múlva ellenőrizzük, hogy bejöttek-e a tippek)

Itt mondjuk el, hogy időközben megjelent a Nagy Kerületi Díszpolgárkönyv, már megérkeztek róla az első kritikák, ami rendjén való. Így, együtt még nem voltak a díszpolgárok, egyszer majd nagyon fontos dokumentum lesz a könyvecske a kerület történetében. Feltárulnak benne a korábbi évtizedek és olyan életsorsok is, amelyek mindnyájunk épülését szolgálhatják.

Könyv a kerület díszpolgárairól

Február 15-én véget ért a hímzett maszkok versenye is, az eredményhirdetés 25-én lesz. Addigra talán elmúlik a nagy hideg is, ami azt jelenti, hogy legalább este nyolcig nagyobb kedvvel merészkedünk ki a szabadba. Ha pedig minden jól alakul, a tavasz végére, a nyár elejére akár még az is előfordulhat, hogy leülünk egy-egy szellős teraszra kávézni, trécselni, pletykálkodni, beszélgetni.

Véget ért a maszkverseny, az eredményhirdetés február 25-én várható

A szabadtéri főzőversenykeről egyelőre nem merünk álmodni. Mert az már a szabadság netovábbja lenne. Eljön persze az az idő is, amikor már nem lesz gond a másikkal való találkozás. A türelem rózsát terem. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László – a januári-februári képeket az XVMédia munkatársai, Nagy Botond és Varga Gábor Vargosz készítették)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.