Veszélyes jégcsapok

A jogszabályok szerint a veszélyes, lelógó jégcsapok okozta veszélyhelyzet elhárítása az ingatlan tulajdonosának felelőssége – írja közleményében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a Polgári Törvénykönyv szerint, “az épület egyes részeinek lehullásából vagy az épület hiányosságaiból másra háramló kárért az épület tulajdonosa felelős”. Tehát a jogszabályok szerint tulajdonos, tulajdonosi közösség, illetve a fenntartó köteles gondoskodni az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről, sózásáról is.

A jégcsapok eltávolítását a tulajdonosoknak kell elvégeznie, vagy elvégeztetnie, a nehezen hozzáférhető helyekről a katasztrófavédelem térítés ellenében végzi a mentesítést. Ez alól – indokolt esetben – a közintézmények kivételt képeznek.

Igazgatóságunk a személyi sérülések és balesetek elkerülése érdekében kéri a járókelőket, hogy körültekintően közlekedjenek, és fokozottan figyeljenek környezetükre.

Comments are closed.